Afbeelding

Innovatieprijs voor lelieteler Geert Schoon

Algemeen

Tijdens het seminar van de Week van de Akkerbouw, heeft het Innovatiefonds voor telers de winnaars van het voorjaar 2016 bekendgemaakt.

Het Innovatiefonds heeft uit de veertien inzendingen drie innovatieve ideeën van telers beloond met een financiële stimulans. Met het Innovatiefonds wil NAJK met de partners, Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer Crop Science, Kwoot, OCI Agro en Syngenta, innovatie bij agrarische ondernemers in de akkerbouw en tuinbouw stimuleren.
De ingezonden innovaties zijn beoordeeld op de mate van innovatie, implementeerbaarheid, verbetering van productie en innovatief vermogen. 'Agrarische ondernemers hebben heel innovatieve ideeën, deze ideeën stimuleren en met elkaar delen helpt de sector vooruit', aldus Doeko van 't Westeinde, voorzitter van het Innovatiefonds voor telers.

Virusvrije teelt van lelie-uitgangsmateriaal boven de grond
De tweede prijs ging naar Geert Schoon uit Callantsoog. De lelieteelt wordt al enkele jaren geteisterd door verschillende virussen. Om dit te doorbreken bedacht Schoon een stockpartij te telen op kratten in verse potgrond. De kratten staan op een folie om contact met de ondergrond te voorkomen. Op deze manier kan een constante instroom van uitgangsmateriaal gerealiseerd worden. Daarnaast zijn de kosten voor het verversen van partijen aanzienlijk lager dan bij het traditionele weefselkleed. Hierdoor kan vaker ververst worden en hoeft er minder selectie en virusbestrijding toegepast te worden. Hij won hiermee € 2.000.

Bron: agrifirm
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant