Afbeelding

Wijzigingen in Douanewetgeving

Algemeen

De Europese douanewetgeving gaat veranderen. Vanaf 1 mei 2016 treedt de Union Customs Code (UCC), het Douanewetboek van de Unie (DWU) in werking.

Dit heeft gevolgen voor het voldoen aan de fytosanitaire wetgeving en is relevant voor Erkende Importinspectie Locaties (EIL) die geen of geen toereikende douanevergunning hebben.
Door wijziging in het douanewetboek komt de mogelijkheid van de 'fictieve tijdelijk opslag' te vervallen. Hiervoor in de plaats komt de eis dat de goederen nà aanbrengen binnen 24 uur of in het vrije verkeer zijn gebracht of in een 'ruimte voor tijdelijk opslag' (RTO) geplaatst zijn. Dit betekent in de praktijk dat vanaf 30 april a.s. iedere erkende importinspectielocatie tevens voor douaneopslag goedgekeurd zou moeten zijn.

Daarnaast speelt een andere verandering. Voor genoemde RTO's gelden striktere eisen aan de 'financiële zekerheden'. Dit betreft een borgstelling voor eventuele verschuldigdheid  van douanerechten. 

De nieuwe wetgeving heeft naar verwachting géén gevolgen voor bedrijven met een vergunning Douane Entrepot of voor bedrijven die de douane-afwikkeling van de import volledig aan een bedrijf met DE-vergunning hebben uitbesteed. 

De NVWA betreurt het dat  betrokkenen pas zo kort voor de ingangsdatum geïnformeerd worden over de wijzigingen in de wetgeving en nog geen uitleg kan geven over de stappen die betrokkenen kunnen zetten om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Op het moment dat de NVWA concrete informatie heeft over de te volgen werkwijze volgt nadere berichtgeving.

Bron: VGB


     
 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant