Afbeelding
Foto: rwv advocaten

De bloemetjes of je compagnon buiten zetten

Algemeen Column

De zomer is in aantocht en iedereen kent het gezegde ‘Vrouwen bloot, handel dood’. Dus: lagere prijzen en kleinere marges en druk op de liquiditeit. Als dan de samenwerking binnen jouw bedrijf niet vanzelfsprekend is, lopen de temperaturen zowel letterlijk als figuurlijk hoog op.

Bijvoorbeeld in een vof met maar een paar vennoten. Of in een b.v. met twee aandeelhouders, met ieder 50% aandelen. De een doet de commercie en haalt de omzet binnen, de ander heeft meer met organiseren en ‘kost dus alleen geld’. En dan is er soms nog de partner van de een die iets van de ander vindt. Of over de partner van die ander.

Zeggen wat je denkt en voelt is niet voor iedereen even gemakkelijk en als je er bovendien geen tijd voor hebt, omdat je altijd aan het werk bent en je ook weleens wil rusten, dan bouw je een tijdbom op waarvan je kunt voorspellen dat die elk moment kan ontploffen.

Anders denken helpt. Als het even rustiger is in de handel omdat de prijzen toch slecht zijn, ga dan eens echt met elkaar in gesprek. Mijn ervaring is dat vrijwel alles wat je aanneemt dat de ander denkt of voelt niet klopt. Of in ieder geval: niet helemaal.

Het beste is om er een nieuwsgierige en betrokken gespreksleider met kennis van de handel en van de wet bij te halen. Ik ken er wel een. Zijn gegevens staan in deze column.

Je hebt er meer moed voor nodig dan als je gewoon je werk doet. Maar het resultaat is ongelofelijk krachtig. Het is alsof je jouw computer reset waardoor die beter presteert.

Daardoor kun je met recht feest gaan vieren.

Kun je bloemetjes buiten zetten als ze in de zomer toch niet veel kosten.

mr drs Bob Heeren
RWV Advocaten
Haagweg 149
2321 AA LEIDEN


r.heeren@rwv.nl

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant