Afbeelding
Foto: BK

Eieren

Algemeen Column

De vakbonden FNV en CNV hebben in hun strijd met Royal FloraHolland blijkbaar toch eieren voor hun geld gekozen. Tot en met zondag konden de leden stemmen en maandag lieten zij weten dat die (hoeveel?) voor een zogenaamd ‘verbeterde’ cao hebben gestemd.

Dat komt niet in de buurt van compensatie voor koopkrachtverlies van de medewerkers, zegt FNV-onderhandelaar Brandenburg. Door hem werd eerder de geboden € 100 structurele loonsverhoging “schamel” genoemd en datzelfde woord ging blijkbaar op voor de drie procent verhoging per 1 maart die de veilingdirectie bood. Nou ja, die drie procent geldt nu vanaf 1 januari en er komt per 1 mei 0,5% structureel bij. Te weinig voor het koopkrachtverlies dat personeel; leidt, bedacht Brandenburg eerder.
Opvallend is dat directeur Steven van Schilfgaarde van RFH zei dat de nieuwe cao (van 1 januari ‘23 tot 31 maart ‘24) ook recht doet aan de beroerde financiële situatie waar het bedrijf RFH en de sector zich in bevinden. De loonsverhogingen worden met terugwerkende kracht in maart uitbetaald. Dat de kilometervergoeding van € 0,19 naar € 0,21 gaat, was al overeen gekomen. De ‘verbetering’ van de cao blijft als het aan die vakbonden ligt eeuwig. Ik heb ze althans nog nooit actie zien voeren voor verlaging van het loon voor bedrijven of sectoren die er financieel slecht aan toe zijn. Eens gegeven blijft gegeven, is kennelijk het thema van die bonden. Dat mag dan zo wezen, maar de vraag is of het de werkelijkheid geen geweld aandoet. Mogelijk heeft Schilfgaarde ook met die eeuwig durende trend rekening gehouden…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant