Ferry Haring van Royal FloraHolland.
Ferry Haring van Royal FloraHolland. Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Gerbera volop in Nederlandse schappen

Algemeen Growers pride

Ook voor het product Gerbera is het afgelopen jaar bepaald door de energieprijzen. Investeringen in Ledverlichting, energieprijzen die uiteindelijk relatief meevielen en een zachte winter hebben ervoor gezorgd dat de aanvoer minder terugviel dan verwacht.

“Gerbera’s hebben in principe warmte en licht nodig” stelt Royal FloraHolland productmanager Ferry Haring. “Met meer Ledverlichting in de kassen krijgen de gerbera’s minder stralingswarmte dan ze van de SON-T verlichting kregen, wat enige aanpassing vroeg in de teeltmethoden. Dit geldt niet alleen voor het product Gerbera, maar bijvoorbeeld ook voor Roos, Lisianthus en Chrysant.”

Voordelig

Deze ontwikkelingen leidden ertoe dat in de hele breedte minder Nederlands product beschikbaar is. Dit pakte voordelig uit voor de gerbera’s en zijn ze bijvoorbeeld volop in de Nederlandse schappen te vinden, omdat er de laatste maanden minder naar het Verenigd Koninkrijk ging. “Afgezet tegen producten als Chrysant en Lisianthus, die vanwege de schaarste flink duurder werden, maakte dit Gerbera in prijs aantrekkelijk. De verhouding klokverkopen en directe handel is respectievelijk 68% en 32% met daarnaast nog steeds toenemende online verkopen, al verschilt dit per land.”

Groothandel

De trend dat gerbera’s terrein verliezen in hun aandeel supermarkt aan de groothandel houdt stand. “Door onzekerheid over de aanvoer afgelopen winter is met name de Engelse Retail doorgeschakeld naar alternatieven. Tevens is de Discount wat voorzichtiger geworden met het vastleggen van bloemenorders, wat ook gevolgen heeft voor de gerbera’s. Mede hierdoor is het aandeel groothandel momenteel groter dan de Retail.”

Engelsen

“Ondanks alle ontwikkelingen blijven Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de grootste exportlanden” bevestigt Haring. “De Brexit had uiteindelijk weinig impact op de export van bloemen. Gelukkig zijn de Engelsen nog steeds gek van bloemen en is dit het laatste waarop zij bezuinigen. Ik denk dat ze ook wel troost halen uit een bos mooie bloemen in huis als het even niet zo lekker gaat.
De toenemende exportgroei naar Polen en Scandinavië geldt eveneens voor het product Gerbera. De handel naar Rusland is wat minder, maar er gaan nog steeds veel bloemen naartoe waaronder ook gerbera’s.”

Trendsetter

De kwaliteit van gerbera’s is over het algemeen sterk verbeterd, al waren er afgelopen winter nog wel wat problemen doordat kwekers anders met energie omgesprongen en de omschakeling naar Ledverlichting aanpassingen in de teeltmethode vroeg. De belangrijkste gerberakleuren in grootbloemig zijn gemengd, roze, oranje, rood en geel en in kleinbloemig roze, oranje en geel. De aparte bloemvormen passen volgens Haring helemaal in de trends van deze tijd, zoals veldboeketten. “Bloomon is hierin een soort van trendsetter voor de Nederlandse bloemist.”

Echte ondernemers

“Het areaal is iets afgenomen doordat kwekers zijn gestopt of overgestapt naar een ander product. Voor de beeldvorming richting consument en om te overleven investeren kwekers noodzakelijkerwijs in duurzaamheid. Hoewel het met Ledlampen beter sturen is, hebben de energieprijzen hun impact. In hoeverre dit consequenties heeft voor de productie jaarrond moet nog blijken.
Inmiddels maken bijna alle gerberakwekers gebruik van afzetadviezen vanuit Royal FloraHolland. De hoogwaardige bedrijfs- en marktanalyses bieden hen nog meer inzicht in de Benchmark om nog marktgerichter te ondernemen. Dit toont dat de gerberakwekers echte ondernemers zijn, wat we terugzien in het aandeel directe verkopen van 68% dat ver bovengemiddeld is binnen de snijbloemen.”

Afbeelding

Uit de krant