Jan van Seggelen, Intratuin Lisse.
Jan van Seggelen, Intratuin Lisse. Foto: wilma van velzen

Gemak is leidend bij kopen van violen

Algemeen Growers pride

Het violenseizoen draait op volle toeren. Samen met de bol-op-pot producten en primula’s brengen de vrolijke voorjaarsviolen het eerste vleugje lente bij de consument.

Door Wilma van Velzen

Het is dan ook niet verwonderlijk dat violen in alle kleuren, soorten en maten momenteel volop worden aangetroffen bij lokale bloemisten, supermarkten en tuincentra. Zo ook bij Intratuin Lisse waar Jan van Seggelen, medewerker buitenplanten, weet te vertellen dat violen al jarenlang een succes zijn omdat ze zo vrolijk ogen en lang doorbloeien.
Van Seggelen: “Dat de violen de aandacht moeten delen met bol-op-pot producten en primula’s maakt niet uit. Ze vullen elkaar aan en zijn in het vroege voorjaar een van de weinig beschikbare producten die kleur brengen in de tuin én een nachtvorstje kunnen doorstaan.”

Kiezen voor gemak

Een lopende actie van twee tasjes grootbloemige violen of cornuta’s voor vijf euro in het tuincentrum zorgt ervoor dat de verkoop nog eens extra wordt gestimuleerd. Hoewel de tasjes en trays met violen om zelf te planten in trek zijn, ziet Van Seggelen de consument de laatste jaren toch steeds vaker kiezen voor gemak. “De voorkeur gaat dan uit naar kant-en-klare schalen met violen die je zo neer kunt zetten in de tuin of op het balkon. En al net zo in trek zijn de wandhangers vol violen die in twee verschillende lengten worden aangeboden. De vraag naar biologisch geteelde violen neemt toe, maar leveranciers hiervan zijn er nog niet zoveel te vinden.”

F1 violen

Van Seggelen, die al heel wat jaren actief is in de buitenplanten, heeft het aanbod violen steeds kleuriger zien worden. “De lichtblauwe en lila varianten zijn een aanwinst van de laatste jaren en in het tweekleurige en meerkleurige assortiment is in de hele breedte flink uitgebreid. De cornuta’s zijn mooi compact en in grootbloemig worden de bloemen steeds groter. En een fantastische kwaliteit wordt geleverd met de generatie F1 violen. Die zijn echt oersterk.”

Verschuiving

Van oudsher start het seizoen van de voorjaarsviolen meestal half januari. Toch zijn er volgens Van Seggelen consumenten die half december al om violen vragen. “Maar dan moeten ze nog even wachten. De grootste verkooppiek ligt omstreeks half maart, waarna het seizoen in een wat rustiger tempo door kabbelt tot Pasen.
In voorgaande jaren zag je dan vaak een verschuiving van meerkleurig naar voornamelijk gele violen, maar die trend is achterhaald. Want ook in mix partijen is het traditionele geel een stuk minder aanwezig met meer ruimte voor nieuwe en andere kleuren.”

In het najaar volgt steevast nog een tweede verkooppiek, maar dan van de winterviolen. Wel zijn deze in wat kleinere aantallen aanwezig dan in het voorjaar vanwege de wat grotere concurrentie van andere producten die dan ook nog volop verkrijgbaar zijn. Het kleurenpalet is ook anders en gaat meer richting herfsttinten.


Kwekers

Ook bezoekt Van Seggelen bijeenkomsten met kwekers die af en toe worden georganiseerd. “Het is altijd nuttig om direct van de kwekers wat meer over de violen en andere producten te horen. Vaak krijg je daarbij wat handige plant- en verzorgingstips of andere weetjes aangereikt die je weer kunt doorgegeven aan de consument.”

'Al net zo in trek zijn de wandhangers vol violen'

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant