Margot den Dulk, Royal FloraHolland productmanager snijbloemen.
Margot den Dulk, Royal FloraHolland productmanager snijbloemen. Foto:

Lisianthus vertrouwt op de toekomst

Algemeen Growers pride

Door de energiecrisis is de groei van Lisianthus dit jaar even tot stilstand gekomen. Het vertrouwen in de toekomst blijft echter groot met de focus op een mooi 2023. “Lisianthus heeft evenals veel andere snijbloemen een uitdagend jaar”, stelt Margot den Dulk, Royal FloraHolland productmanager snijbloemen. 

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Door de energiecrisis is een aantal jaarrondkwekers tijdelijk of deels gestopt met hun Lisianthus productie. Dat neemt niet weg dat Lisianthus nog steeds een groot product is binnen Royal FloraHolland. Qua omzet voor 2022 staat de productgroep op plaats zes waarmee het redelijk vergelijkbaar is met Lelie.”

Kwaliteit

“Na de aanvoerdaling in de winterperiode verwachten we dit in voorjaar weer een toename. Anderzijds levert minder aanvoer een mooie plus op aan de prijsontwikkelingskant, die de Lisianthuskwekers hard nodig hebben. Bij de start van 2023 zal de aanvoer in stuks nog wat achterlopen, maar deze zal rond Vrouwendag weer oplopen. 

De aandacht voor kwaliteit blijft hoog. Kwekers die doorgaan met de teelt zijn zich ervan bewust goede kwaliteit te blijven leveren. Eventuele teleurstellingen in combinatie met hogere prijzen willen zij voorkomen.”

Minder aanvoer

Ook komende zomer wordt iets minder aanvoer verwacht. “Immers, een aantal jaarrondtelers zal niet met Lisianthus terugkomen in de markt. En het is nog afwachten wat de buitenlandse aanvoer gaat doen. Vooralsnog vormen groothandel en bloemist voor Lisianthus nog steeds het grootste afzetkanaal. Hierin zijn vooral de kernlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland groot. Daarnaast is er veel vraag vanuit opkomende landen in Oost-Europa.”

Iets speciaals

“Lisianthus kent een divers assortiment met voor elke boeketwens een Lisianthus. Naast enkel- en gevuldbloemige Lisianthus zijn er steeds meer kleuren, rassen en variëteiten. Het product spreekt een groot publiek aan, want met Lisianthus haal je echt iets speciaals in huis. Deze sterke lang houdbare bloem wordt veel gezien in trendy veldboeketten, maar ook in monobossen. Lisianthus kan worden ingezet voor grotere bloemwerken of alleen als corsage en in kleine tafelvaasjes. Naast het kwaliteitsaspect wordt in de veredeling de nadruk gelegd op het ontwikkelen van soorten met gekartelde randen en grote bloemen. De kleuren en variaties geven de bloem een luxe uitstraling. Naast witte Lisianthus zijn nieuwe soorten in zachte kleuren ook populair.”

Kwaliteit

Ook zegt Den Dulk nauw samen te werken met de FPC Lisianthus en promotiecommissie Lisianthus. “Komend jaar wordt met name gekeken naar opkomende markten en aansluiting op de afzetmarkt. Andere speerpunten zijn het energievraagstuk en hooghouden van de kwaliteit. 

Duurzaamheid

Kwekers denken veel na over duurzaamheid waardoor het afgelopen jaar volop geïnvesteerd is in LED-lampen. Eveneens zijn we met kwekers in contact om hen te helpen met datavraagstukken zoals met ons afzetadvies of andere dienstverlening. Tevens communiceren we zoveel mogelijk over marktontwikkelingen, zodat kwekers weloverwogen bedrijfsbeslissingen kunnen nemen.”

Een kleurrijke schakering lisianthus

Uit de krant