Kweker Bas Sonneveld Honselersdijk (li) en Peter Rodenrijs(re) met een prachtige kas kerststerren.
Kweker Bas Sonneveld Honselersdijk (li) en Peter Rodenrijs(re) met een prachtige kas kerststerren.

Geen Kerst zonder Kerststerren

Algemeen Growers pride

Rol de rode loper maar uit, want ze zijn er weer volop. Een Kerst zonder Kerststerren bestaat niet. De Poinsettia blijft onverminderd populair, ondanks enkele verschuivingen in de markt.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Veel betaalbare bloeiende kamerplanten doen het momenteel qua prijsvorming best goed”, zegt Royal FloraHolland productmanager Peter Rodenrijs. “Dat geldt ook voor Poinsettia, waarvan de prijzen zelfs 12% hoger uitpakken ten opzichte van vorig jaar. Prijsstijging bij Poinsettia zien we overigens voor het derde jaar op rij. Nu is dat ook wel nodig met al die stijgende kosten, maar eenzelfde prijsontwikkeling zien we niet terug bij alle productgroepen. De mogelijke oorzaken van de betere prijs zijn de lagere aanvoer tot op heden, de populariteit van veel Kerstproducten, de relatieve betaalbaarheid van Ponsettia’s ten opzichte van veel andere duurdere planten en als laatste de verbeterde genetica met betrekking tot de houdbaarheid van de laatste jaren. Verder is het Poinsettia seizoen redelijk goed gestart met exportdata die een normaal patroon laten zien.”

Grootste exportland

“De totale aanvoer betrof vorig jaar zo’n 17 á 18 miljoen Poinsettia’s. Verwacht wordt dat dit aantal dit seizoen iets lager zal zijn, maar dat de prijsstijging blijft. Duitsland is nog steeds het grootste exportland, terwijl de aanvoer naar het Verenigd Koninkrijk van 17% is teruggevallen naar 10%. Kansrijk is daarentegen de aanvoer naar Polen die evenals Kalanchoë flink toeneemt. De aanvoer van Princettia’s is rond de 1,6 miljoen stuks en noteert in tegenstelling tot de Poinsettia’s een vlakkere prijsvorming van zo’n 8%. De speerpunten waarmee de Poinsettia kwekers zich thans bezighouden zijn duurzaamheid, energie en beheersing van de witte tabaksvlieg. Daarbij aangetekend dat 92% van hen FSI-gecertificeerd is ten opzichte van een algemeen gemiddelde van 85%.”

Verenigd Koninkrijk

Een apart hoofdstuk is echter het Verenigd Koninkrijk, waar de Poinsettia’s sinds de jaren tachtig mateloos populair zijn. Alleen laten de exportcijfers weer minder leveringen zien richting het Verenigd Koninkrijk. Volgens de berichtgeving van Tesco zou dit komen doordat steeds meer Britse kwekers de teelt van de Nederlandse kwekers overnemen. Retailers kopen hierdoor steeds meer Poinsettia’s direct van deze kwekers en alleen Tesco zou al van de Bridge Farm Group uit Spalding in Lincolnshire, een van de grootste kwekers in het Verenigd Koninkrijk, jaarlijks meer dan een miljoen stuks afnemen. Voorheen werd dit aandeel Poinsettia’s voor de Britse supermarkten vooral uit Nederland geïmporteerd. Anderzijds zijn er de strenge eisen die de aanvoerders die Poinsettia’s specifiek voor de export naar het Verenigd Koninkrijk telen begin november even flink hebben laten zweten. Dat kwam doordat de Britse Defra, vergelijkbaar met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de fytosanitaire regels had aangescherpt voor de import van Euphorbia pulcherrima (Poinsettia). Volgens de NVWA vanwege de verhoogde risico’s van besmetting met de witte tabaksvlieg voor planten in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor dreigde enkele dagen een importverbod van Poinsettia’s.

“Gelukkig kon mede dankzij bemiddeling van de NVWA met Defra de handel in de aanloop naar Kerstmis weer worden hervat. Met deze nultolerantie is de lat voor Poinsettia export naar het Verenigd Koninkrijk nog hoger gelegd. Je kunt je alleen afvragen of aanvoerders juist door deze strenge eisen nog wel aan het Verenigd Koninkrijk willen leveren.”

Kersterren zijn er in vele kleuren.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant