Afbeelding
Foto: pixabay

De grote verwarring

Algemeen Bloemen in Beweging

Ik trek nu al twee weken door het land met mijn koffertjes. Langs kweker, veiling, werkgeversinstituut, vakbond, branche-organisatie… iedereen die betrokken is bij de sierteelt. Overal verzamel ik ideeën die moeten bijdragen aan de handhaving van onze sector. Die gaan naar Den Haag, in de hoop dat…

Door Jan de Boer

Overal was ik welkom. Iedereen wil zijn zorgen delen en zijn oplossingen aandragen. Maar hoe meer mensen ik ontmoet, hoe verwarrender het wordt.
- Kwekers die ten einde raad zijn, omdat de hoge gasprijs een einde betekent van hun onderneming.
- Kwekers die hun kassen koud zetten of overschakelen op een andere teelt.
- Kwekers die nog met lopende gascontracten zitten en nog even door kunnen.
- Kwekers die van de situatie profiteren en hun gascontract verkopen of energieleveranciers worden.
- Kwekers die kunnen uitwijken, omdat ze in het buitenland productie hebben.
- Kwekers die hun kansen ruiken, omdat concurrentie gaat wegvallen, en de langste adem de winnende is.
- Kwekers die midden in de energietransitie zitten, maar geen geld meer hebben om door te investeren.
- Kwekers die ternauwernood een teeltplan kunnen opstellen, maar vervolgens worden overvallen door de stijgende arbeidskosten.
- En dan zijn er nog genoeg kwekers die hun kaarten tegen de borst houden.

Bestuurders

Zoveel perspectieven, zoveel belangen. De versnippering lijkt compleet. Je zal maar bestuurder of lobbyist zijn. Voor wie kom je eigenlijk op? One Size Fits All, bestaat niet.

En in Den Haag? Daar treedt midden in de crisis een minister af. Is de eerste minister op visite in Suriname en woont een derde een congres bij in Amerika. En wanhopiger wordt de polder.
Welke burger, boer en bloemenman voelt zich gesteund? Welke bestuurder kan de boel nog vlot trekken? Of heten zij nu allemaal Henk Staghouwer of Dick Benschop?

En wie wil er op de stoel van Steven van Schilfgaarde zitten? De voorbije jaren waren veel plannen van Steven niet de mijne. Maar in deze crisis steek ik hem graag een riem onder het hart. Ga er maar aan staan. Elke dag dat hij uit het raam kijkt, is er sprake van een nieuwe markt, door volatiele energieprijzen, onbalans in vraag en aanbod en een te kort aan arbeidskrachten.

Loonprijsspiraal

Daar lijkt het probleem van de loonprijsspiraal aan te worden toegevoegd. Nu overheid en banken inflatie ruim gaan compenseren.
Ondernemers begrijpen dat de werknemers een compensatie nodig hebben om de gestegen kosten te betalen. Maar de luxe die de spoorwegen hebben om er 2 x 1.000 euro bij te doen en een inflatiecorrectie toepassen van 9,5% over anderhalf jaar… Daar gaat elke kweker, handelaar en bloemist met een loonlijst van duizelen. De vakbonden zien hun ledenaantallen toenemen.

Energiecongres

Wat ik in het koffertje doe?
Ik mocht 4 jaar geleden op de Hanzehogeschool een bijzonder project ervaren. Ons bezoek aan de onderwijsinstelling was onderdeel van een excursie georganiseerd door bloemenveiling Eelde. Vorige week zag ik het terug op de tv.
Windmolens en zonnepanelen die hun stroom direct omzetten in waterstof, via een soort cocktailmixer die co2 uit de lucht haalt. De mixer maakt een verbinding tussen waterstof en co2 en daarmee maak je synthetisch aardgas wat je weer in de lege ruimtes van de Groningse gasvelden pompt. Wat wij in de winter oppompen, vullen we weer aan in de zomer als de wind waait en de zon schijnt.
Dit nieuwe gas gaat via het bestaande netwerk naar de tuinder, industrie en of huishouden.

Een ander idee is een energiecongres. Door onze sector te houden rond de aanstaande Trade Fair. Daar gaan alle koffertjes open. Daar presenteert de sierteelt de plannen waardoor we zullen overleven.

Je maintiendrai!
namens de sierteelt

foto gas, pixabay
Mark Rutte en Rob Jetten, foto's Rijksoverheid, Martijn Beekman
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant