Afbeelding
Foto: W.H.Zandbergen

De bijzonder kleurrijke wereld van ILEX

Algemeen

Deze kleurrijke en spannende foto lijkt wel een plaatje uit een sierteeltglossy of een bloemenkalender. Zo neergezet in een weer- en windvrije fotostudio.

Niets is minder waar. Deze foto is gemaakt in de buitenlucht door fotograaf Wim Zandbergen die hier een prachtige plaat van wist te maken tijdens het oogsten van de ILEX bij kwekerij De Jong in Boskoop. Deze kwekers, houden zich al drie generaties bezig - allemaal te zien op de foto - met het telen en oogsten van deze bijzondere teelt.

Herfstbeleving

Het is nu echt de tijd van het oogsten voor de kwekers van de ILEX. Eerst was het een teelt die vooral voor de kerstdagen van belang was. Nu wordt de ILEX steeds meer ingezet voor een autumn belevenis, dus acht weken naar voren getrokken. De tijd van herfst met zijn pompoenen en dan komen de kleuren, rood, geel, rood-geel en oranje prachtig uit. De teelt vind je zeker niet overal omdat de ILEX in extreem drassige grond moet worden geteeld, waardoor de bessen mooi vol zijn.  

Het gaat gewoon om klassieke handenarbeid van kwekers met een passie waarvan we hopen dat ze vooral met deze teelt doorgaan om de sierteeltsector, zowel nationaal als internationaal laten genieten van deze prachtige nicheproducten te laten genieten. De sierteelt heeft deze kwekers hard nodig.       

Uit de krant