Afbeelding
Foto: mdk plants

Kweker wordt verplicht bloemenfust in te kopen bij Floraholland

Algemeen

“Een kweker is niet vrij om zijn eigen bloemendozen in te kopen ook niet als deze van dezelfde kwaliteit is en zelfs nog van dezelfde leverancier is.” Aan het woord Marcel Duijvesteijn van MDK Flowers & Greens BV.

Ingezonden mededeling

Ik word door RFH gedwongen mijn bloemendozen bij RFH in te kopen tegen de door hun gestelde prijzen, ik ben dus niet vrij om zelf dozen in te kopen tegen marktconforme prijzen. Ik heb nog een oude voorraad dozen staan, die bij dezelfde leverancier vandaan komt dus ook dezelfde kwaliteit heeft, maar als ik mijn bloemen in deze dozen voor de klok aanvoer, krijg ik steevast een torenhoge boete. Ik mag dus zelfs mijn oude voorraad dozen niet opmaken. Dit heeft mij er toe doen besluiten dat ik een aantal van mijn bijzondere soorten Heliconia’s niet meer op RFH ga veilen, maar op Plantion. Heel spijtig voor onze trouwe kopers die via RFH inkopen, en wederom een verschraling van het assortiment bij RFH. Een kweker moet vrij zijn waar hij zijn fust in kan kopen en dat hij dit kan doen tegen marktconforme prijzen. Als je verplicht je dozen bij RFH in moet kopen, betaal je meer en die meeropbrengst verdwijnt in de zakken van RFH. Onze bijzondere soorten bloemen en planten zijn niet meer te verkrijgen op Floriday, maar wel te verkrijgen onze eigen webshop. Het is niet meer van deze tijd dat je je eigen karton niet in mag inkopen.

RFH probeert met hun strategische beleid steeds meer grip te krijgen op de sierteeltsector, alle orders moeten verplicht door hun Floriday-systeem lopen, een andere manier is niet toegestaan. De producten worden dan afgerekend door Floripay, een eenzijdig betaalsysteem, waarbij de provisies in wederom in de zakken van RFH terecht gaan komen. Straks komt ook Floriway er aan waarbij een kweker ook logistiek niet meer om RFH heen kan, de tarieven worden eenzijdig door RFH bepaald.
Je zou zeggen: RFH is toch een coöperatie, waarbij de leden het voor het zeggen hebben, en als de leden dit beleid toch goedkeuren is er toch niets aan de hand? Echter de leden van de ledenraad zijn zorgvuldig uitgezocht door RFH. De ledenraad mag zich wat bemoeien met operationele zaken, maar op strategisch gebied hebben ze absoluut geen invloed. Het is een fatalistische ontwikkeling voor de toekomst van de sierteelt sector.

MARCEL DUIJVESTEIJN
Algemeen Manager

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant