Logo bloemenkrant.nl
Foto: Photo by Bill Oxford on Unsplash
Column

Column: JURIDISCHE TIPS VOOR AGRI-ONDERNEMERS

Contracten en gezond verstand

Al 30 jaar ben ik als advocaat bezig met contracten in de agri-sector. Soms gaat het om lange en ingewikkelde contracten of voorwaarden/ reglementen, soms om eenvoudige koopbriefjes.

Misschien denkt u bij contracten: ‘dat is niet mijn ding, juridisch gedoe’ of ‘daar heb ik toch geen invloed op’. Dat is beslist niet waar. Daarom geef ik u enkele tips.

Tip 1: Haak niet af als het juridisch wordt. Dat is echt geen excuus. Het gaat om uw onderneming, uw producten, uw belangen en uw geld. Dus haal er een specialist bij als dat nodig is. Ieder zijn vak! De kosten verdient u zeker terug.

Tip 2: Vertrouw niet blind op organisaties en bemiddelaars in de sector, noch op mondelinge beloftes, gewoontes, oude relaties, standaardcontractjes, koopbriefjes, voorwaarden en reglementen. Vaak hebt u er niets aan of werken ze zelfs tegen u.

Tip 3: Contracten zijn vormvrij, de wet stelt geen eisen. Dus met een kort e-mailtje, appje of sms’je in uw eigen woorden kunt u al een afspraak vastleggen en bewijzen. Maak het niet moeilijker dan nodig.

Tip 4: U kunt elk contract (standaard of niet) aanvullen met alles wat u van belang vindt. Leg dit vast in een e-mail aan uw contractpartij en betrokken derden, zoals een bemiddelaar. Dat is altijd in uw voordeel.

Tip 5: Gebruik uw gezonde verstand! Als het om uw contract gaat, zorg dan dat u de inhoud kent, dat die correct is en dat die niet in uw nadeel is.

Ik wens u goede zaken in 2021!

mr. Peter W.M. Steenbergen
advocaat bij Steenbergen Agri Legal
0252-225253 (Voorhout)


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden