Fijnmazige distributie biologische bloemen | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: bee-o

Fijnmazige distributie biologische bloemen

Bee-O is het eerste handelsplatform dat fijnmazige distributie van biologische bloemen en planten mogelijk maakt binnen de veiling.

Door een goede samenwerking met de biologische kwekers in Nederland en een aantal sponsoren uit de sierteeltsector moet het vanaf maandag 2n december mogelijk zijn voor elke bloemist in de wereld op fustniveau biologische bloemen en planten af te nemen via de groothandel en exporteur.

Impasse doorbroken
Dit is een langverwachte droom van één van de initiatiefnemers, Brent Kaandorp: "het is ons eindelijk gelukt de impasse te doorbreken! Want hoeveel moeite hebben de telers van biologische producten niet gehad tot nu toe om hun producten te vermarkten?"Dat is inderdaad waar, want het aanbod in biologische producten is zeer beperkt en vanuit de kwekers kwam vaak het geluid dat ze moeite hebben met de afzet, zeker voor de juiste prijs.

"Uit onderzoek blijkt dat bij 10 tot 20 procent van de westerse bloemisten een latente vraag is voor biologische producten. Een voorraad aanhouden als groothandel voor zo'n klein percentage van je klanten bleek niet rendabel voor veel exporteurs", vertelt Herold Dongelmans, ook een initiatiefnemer van de Pilot van Bee-O. 

Bee-O
Bee-O richt zich op het creëren van een pull uit de markt op bloemisten-niveau, en gaat deze alleen bedienen via de groothandel en exporteur. Een concept waar bijvoorbeeld veel importeurs van snijbloemen ook mee werken. Door een locatie te hebben met een live voorraad binnen het veilinggebouw van Royal Flora Holland in Aalsmeer wordt het voor elke bloemen- of plantengroothandel mogelijk kleinschalig biologisch gecertificeerde producten af te nemen. En deze door te sturen naar elke bloemist op de wereld.

Brent Kaandorp: "ik geloof dat we eindelijk een einde maken aan het de-kip-of-het-ei-verhaal. Een gedeelte van de bloemisten wil heel graag. Maar die nemen hoogstens een paar fustjes af. En die biologische teler kan onmogelijk dit zelf distribueren. Omdat wij de voorraad worden op de veiling van alle groothandels en exporteurs, en deze dus geen risico dragen -maar wel direct toegang hebben in de daghandel-, kunnen we de bloemist eindelijk bereiken. Iets wat een afzonderlijke groothandel moeilijk lukt, omdat maar een klein gedeelte van de bloemistenklanten echt geïnteresseerd is. Een eigen voorraad aanhouden is dus een te groot risico."

Warm hart
Bee-O is gedeeltelijk geholpen door twee biologische telers die een eerste levering op consignatie leveren, door DeboProjects voor de website hosting en advies, en door Farm Direct met de locatie. En niet in de minste plaats door FreshPortal, dat kosteloos voor een lange periode het IT-voorraad- en verkoopsysteem sponsort. "Daar zijn we ontzettend blij mee natuurlijk", vertelt Arnold Wittkamp, de derde initiatiefnemer. "Zonder alle hulp zou de Pilot wellicht wel helemaal niet hebben kunnen plaatsvinden. Echt gaaf dat zoveel mensen ons een warm hart toedragen! Nu hopen we dat zo snel mogelijk alle groothandels en exporteurs ons benaderen om te koppelen. En in onze webshop uit gaan boeken voor hun klanten natuurlijk!"

Meer informatie is te vinden op www.bee-o.nl
 


 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>