Logo bloemenkrant.nl
Michel Tax, assortimentsmanager potplanten, Veiling Rhein-Maas.
Michel Tax, assortimentsmanager potplanten, Veiling Rhein-Maas. (Foto: wilma van velzen)
Growers pride

Saintpaulia een dankbare kamerplant met positief imago

Het product Saintpaulia, Kaaps Viooltje, heeft bij Veiling Rhein-Maas in Straelen-Herongen nog altijd een stabiele plaats in het assortiment. Dit is mede te danken aan het positieve imago van deze dankbare bloeiende kamerplant.

Door Wilma van Velzen

"Bij Veiling Rhein-Maas is de Saintpaulia jaarrond te verkrijgen" stelt Michel Tax, assortimentsmanager potplanten. "Vooral in het voorjaar, tot en met de Moederdagen is er veel vraag naar. In de zomerperiode neemt de vraag af, want evenals veel andere producten heeft ook de Saintpaulia last van de hogere temperatuur en de vakanties."


Aanvoer

De aanvoer van Saintpaulia's vindt bij Veiling Rhein-Maas voornamelijk plaats in de potmaten 10 en 10,5 cm, met af en toe een kar in een 6 cm pot. "De dagelijkse aanvoer ligt ongeveer tussen de zes en acht karren. Deze Saintpaulia's worden geleverd door een drietal Duitse aanvoerders. Daarnaast krijgen we af en toe een kar met 12 cm potten van een Nederlandse kweker. Als producent van Saintpaulia's staat Duitsland in zijn totaliteit op de tweede plaats, na Nederland."


Prijsvorming

Over de prijsvorming zegt Michel Tax dat deze relatief gezien het beste uitpakt voor de kleinere potmaten. "Dat de kleinste Saintpaulia's op dit moment vaak goed zijn voor hogere prijzen dan de grotere potmaten komt onder andere omdat zogenaamde miniplanten een echte trend zijn. Uiteraard biedt dit mogelijkheden.
De aanvoer van Saintpaulia's was in de eerste maanden van dit jaar stabiel met een nagenoeg gelijke middenprijs. Daarbij moet wel worden gezegd dat het aantal aanvoerders bij Veiling Rhein-Maas de afgelopen jaren stabiel is gebleven. De huidige aanvoer bij Veiling Rhein-Maas is dan ook voldoende voor de huidige koopkracht die op de klok in Herongen aanwezig is. De middenprijs is hiervoor het beste bewijs."


Gereguleerde aanvoer

Werner Janssen, een van de drie Duitse aanvoerders van Saintpaulia's bij Veiling Rhein-Maas, zegt dat er onderling veel contact is, zowel met de andere aanvoerders als met Michel Tax. "Zo proberen we er met elkaar voor te zorgen dat er per dag niet te veel karren Saintpaulia's tegelijk voor de klok staan. Immers, met een gereguleerde aanvoer kun je voorkomen dat de prijs niet helemaal wegzakt. Daarnaast is duurzaamheid een hedendaags item. Op dit moment wordt getest met teelt in turfvrije aarde, maar de bestrijding van ziekten en plagen vindt eigenlijk al vaak op biologische wijze plaats. Ook zijn we bezig met een omschakeling naar papieren hoezen en kartonnen trays, evenals bij veel andere producten."

Ontwikkeling

Qua omzet staat Saintpaulia bij de kamerplanten volgens Michel Tax om en nabij plaats 40. "In vroegere jaren was dit heel anders. Toen stonden er op de veildagen rond de 50 karren voor de klok. Dat is echter lang geleden.
Of hier op termijn verandering in zal komen is de vraag, want in de winkelschappen zien we helaas steeds minder Saintpaulia's.
Dit komt met name omdat het bij de jongere kopers geen hip product is. Door middel van promotie en social media wordt hier wel flink aan gewerkt en wellicht is in dit kader de verschuiving in het assortiment een welkome ontwikkeling. Immers, er worden thans meer tweekleurige (bicolor) Saintpaulia's geproduceerd en minder eenkleurige planten.
Eveneens richt de veredeling zich op meer exclusieve soorten en kleuren."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden