Zonnepanelen op agrarische daken | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: LTO

Zonnepanelen op agrarische daken

LTO Noord stimuleert via een gebiedsgerichte aanpak zonnepanelen op agrarische daken in Zuid-Holland.

Hiermee wordt bijgedragen aan de energietransitie zonder dat daarvoor landbouwgrond moet worden opgeofferd. In gemeente Kaag en Braassem start een pilotproject.
"In Zuid-Holland is veel potentiële ruimte voor zonnepanelen op agrarische daken", zegt Erwin Haveman, specialist klimaat en energie bij LTO Noord. "Dat blijkt uit onderzoek dat LTO Noord heeft laten uitvoeren. Daarin geven agrarisch ondernemers aan dat ze hun dak ter beschikking willen stellen ten behoeve van energieproductie. Zonnepanelen plaatsen is voor agrarische ondernemers, zowel voor groot- als kleinverbruikers, een aantrekkelijke manier om financieel voordeel te behalen." 

Gebiedsgerichte aanpak
LTO Noord is in samenwerking met Gemeente Kaag en Braassem, Rabobank Groene Hart Noord en Liander gestart met een project dat zich richt op het plaatsen van zonnepanelen op agrarische daken. LTO Noord, initiator van dit project, koos voor gemeente Kaag en Braassem omdat 'deze gemeente duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan en daar concrete stappen in gemaakt moeten worden", vertelt Haveman. 
Ondernemers worden met een gebiedsgerichte aanpak gefaciliteerd om zonnepanelen op hun daken te laten monteren. De lokale netbeheerder is daarbij betrokken om in samenwerking met de ondernemers strategische netverzwaring uit te werken. 
Dankzij een financiële toezegging van de Provincie Zuid-Holland en de gemeente is er ruimte voor honderd deelnemers, die elk een eigen bijdrage betalen van 300 euro, exclusief btw. Iedere deelnemer krijgt een scan aangeboden om de haalbaarheid voor het plaatsen van zonnepanelen op eigen daken te laten onderzoeken. Daarin is aandacht voor noodzakelijke netverzwaring, terugverdientijd en vormen van financiering, waaronder de salderingsregeling en het aanvragen van SDE+-subsidie. "Op basis van deze scans maken de betrokken partijen een gebiedsgerichte agenda op om met geïnteresseerde ondernemers te komen tot een zo maximaal mogelijk rendement op de investering in zonnepanelen," legt Haveman uit.

Informatiebijeenkomst 
LTO Noord houdt op dinsdag 12 maart een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde boeren en tuinders in Kaag en Braassem. Er wordt uitleg gegeven over het project, de rol van LTO Noord en wat de meerwaarde ervan is voor agrarisch ondernemers.

Aanmelden kan via www.ltonoord.nl/zonkaagenbraassem
 

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>