Afbeelding

Kerstster brengt vreugde in donkere tijd

Algemeen

Als geen ander brengen Poinsettia's, in de volksmond ook wel kerststerren genoemd, vreugde in de donkere dagen van het jaar. Dit maakt hen bij velen geliefd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De Poinsettia's (Euphorbia pulcherimma) die bij Veiling Rhein-Maas in het Duitse Straelen-Herongen worden aangevoerd zijn in hoofdzaak afkomstig van Duitse producenten bevestigt Florian Schramm, assortimentsmanager potplanten. "In 2017 was ongeveer 90% van de bij Veiling Rhein-Maas geveilde Poinsettia's afkomstig uit Duitsland en 10% van Nederlandse producenten. Veel van onze leveranciers die perkgoed produceren, combineren dit later in het jaar met de productie van onder andere Poinsettia's en cyclamen."

Bemoedigend

Florian Schramm meent dat 2017 een moeilijk jaar was voor de Poinsettia's. "Door de minder gunstige weersomstandigheden liepen de vroege teelt en de middenteelt in elkaar over. Dit zette de prijs zwaar onder druk, zodanig dat de Poinsettia's gedurende het seizoen nauwelijks nog herstel lieten zien. De weken met de hoogste aanvoer waren week 47, 48 en 49. Op dit moment liggen de gemiddelde prijzen ongeveer vijfentwintig procent boven het niveau van vorig jaar. De prijsontwikkeling van de Princettia's is dit jaar zeer bemoedigend." De aanhoudende warmte zorgt ervoor dat de Poinsettia's dit jaar twee weken is dan voorgaande jaren. Volgens de assortimentsmanager had dit gelukkig geen grote gevolgen voor de marktsituatie. "We verwachten ongeveer dezelfde volumes als vorig jaar, waarbij sommige kwekers zelfs een latere verkoopdatum verwachten. Bij de klokverkopen zijn het nog steeds de klassieke rode en witte variëteiten Poinsettia's die het meest in trek zijn met rood als de onbetwiste koploper met maar liefst 95%! De planten met glitters en geverfde varianten worden minder aangevoerd."

Hoogwaardige producten

Klanten van Veiling Rhein-Maas hechten veel waarde aan Poinsettia's met een rijke en goed gevulde bladkroon en een minimum aantal schudbladen alsmede een lange houdbaarheid. "Met onze `Premium Quality´-beoordeling spelen we hierop in. Hiermee komen we tegemoet aan de wensen van de klanten en kwekers van Veiling Rhein-Maas." Voor de nabije toekomst denkt Florian Schramm dat in het algemeen vooral jonge mensen dichter bij bloemen en planten moeten worden gebracht. "Landgard verricht Landgard hier voorbeeldig werk met het initiatief 'Blumen – 1000 gute Gründe´. De jongere doelgroep kan goed worden bereikt via social media en de aanwezigheid van onze producten op hippe evenementen. In dit kader zouden de promotiecampagnes vanuit het `Stars of Europe´-programma naar mijn mening agressiever mogen zijn."
"De bloemisten tonen een assortiment dat zich onderscheidt met een veelheid van speciale vormen en soorten. Samen met de Helleborus en Hippeastrum zorgen de Poinsettia's rond deze tijd voor de belangrijkste verkoopstimulansen voor potplanten. Vanuit Veiling Rhein-Maas haakten we hier graag op in met een presentatie waarin de Poinsettia centraal werd gesteld.

Florian Schramm, assortimentsmanager potplanten.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant