Timo Steenwijk.
Timo Steenwijk. Foto: wilma van velzen

Schilderachtig mooie Helianthus bij Steenwijk Abbenes

Algemeen Growers pride

Speciaal voor de Zonnebloemen Rally was bij zomerbloemenkwekerij Steenwijk Abbenes een veld ingezaaid met meer dan twaalf soorten Helianthus. Precies op tijd stond dit prachtig in bloei. De timing had niet beter kunnen zijn.

Door Wilma van Velzen

"Promotie van bloemen dient de hele sector" zegt zomerbloemenkweker Timo Steenwijk. "Toen ik gevraagd werd als kweker mijn medewerking te verlenen aan de Zonnebloemen Rally vond ik dit geen enkel probleem. Het is leuk dat ook het kwekersvak bij de promotiecampagne werd betrokken.
Zaadleveranciers waren Evanthia, Takii en Sakata. Zij zagen in deze promotie uiting een mooie kans naast het handelsassortiment ook nieuwe Helianthus soorten onder de aandacht te brengen bij de consument."


Vierde generatie

Steenwijk is inmiddels de vierde generatie die aan het roer staat van Steenwijk Abbenes, dat al meer dan honderd jaar bestaat en nog steeds op dezelfde locatie is gevestigd. Centraal gelegen in de Haarlemmermeerpolder tussen de bloemenveilinglocaties Aalsmeer, Rijnsburg en Naaldwijk.

Daarbij moet nog wel worden gezegd dat Timo Steenwijk de eerste generatie is die het roer volledig heeft omgegooid en zich in de jaren negentig heeft ontwikkeld tot een toonaangevende zomerbloemenkweker die MPS-A en MPS-GAP is gecertificeerd.

"Van oorsprong was Steenwijk Abbenes een akkerbouw en veehouderij bedrijf. Alleen lag mijn passie meer bij het telen van zomerbloemen, en heb ik mij daarin gespecialiseerd. Voor de vruchtwisseling combineren we de zomerbloementeelt met de teelt van suikerbieten en wintertarwe, dus toch nog een klein stukje akkerbouw. We telen overigens alleen buiten. Het zomerbloementeeltseizoen start begin mei en loopt meestal door tot begin december."


Etappes

"Als we specifiek kijken naar de Helianthus-teelt dan zaaien we altijd in etappes, zodat er altijd verse Helianthus kan worden geleverd. We telen drie soorten, waarvan Helianthus Sonja alweer heel wat jaren. Dit is echt een topzonnebloem. Daarnaast hebben we de teelt van Sunrich Orange en Vincent Fresh recent weer opgepakt.
Alle Helianthussen leveren een mooie kwaliteit. Het eerste zaaisel was in maart en dit kon drie weken geleden worden geoogst. Het seizoen duurt voor ons ongeveer veertien weken, waarbij de laatste Helianthus eind september van het veld afkomt.

We telen vanuit de gedachte dat als er zicht is op verkoop er wordt ingezaaid. Ofwel, de teelt is afhankelijk van de vraag.
Naast Helianthus telen we onder andere ook nog pioenrozen, carthamus, bupleurum, callistephus en brassica."

Productvernieuwing

De zomerbloementeelt van Steenwijk Abbenes omvat in zijn totaliteit zo'n 40 hectare. Dit maakt het volgens Steenwijk mogelijk ook grote volumes retail ready te verkopen naar wens van de klant. De overige aanvoer gaat naar de veiling.

"Op dit moment zijn we vooral druk met Helianthus. Het is een mooi product dat veel volume heeft en daardoor ook heel geschikt is als mono-bos. Klant specifiek worden de bloemen dagelijks vers van het veld verwerkt in onze moderne verwerkingsruimte die is uitgerust met de nieuwste apparatuur, waaronder sinds 2015 de Furora bosmachine van Bercomex.

Productvernieuwing gebeurt veelal in samenspraak met de klant om op die manier het assortiment interessant te houden. Hiervoor hebben we ook nog een eigen proeftuin waar de nieuwe producten kunnen worden uitgeprobeerd. Zo zijn we van alle markten thuis."

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant