Afbeelding
Foto: Photographer: Nils van Houts

Moederdag is impuls voor de export

export - De Nederlandse exportwaarde van bloemen en planten sluit de april af met een krimp van 16%. Dit maakte de VGB bekend op basis van de exportstatistieken van Floridata.

Een verklaring voor de krimp is het koude lenteweer en de Moederdag die in veel landen een week later dan vorig jaar wordt gevierd. Handelaren kijken echter tevreden terug op de exportvraag van bloemen en planten in aanloop naar de Moederdag. "De omzet voor de maand mei belooft hoger uit te vallen dan vorig jaar”, verwacht directeur Matthijs Mesken van de VGB. "Deze impuls kunnen handelaren goed gebruiken, aangezien de exportwaarde voor bloemen en planten tot en met april 7% achterligt op vorig jaar”.
De Engelse Moederdag viel dit jaar vroeg, op 19 maart. Op zondag 7 mei werd Moederdag gevierd in onder andere Spanje, Portugal, Roemenië en Hongarije. De Moederdagen vallen in de meeste afzetlanden op de tweede zondag in mei. Dit geldt ook voor Amerika. Op vrijdag 26 mei wordt de Poolse Moederdag gevierd, gevolgd door de Zweden op zondag 28 mei en Frankrijk op zondag 4 juni.

Afbeelding