Onderzoek of er pesticideresidu’s aanwezig zijn in onze slaapkamers.
Onderzoek of er pesticideresidu’s aanwezig zijn in onze slaapkamers. Foto: velt.nu

Veel aanmeldingen voor SOS Slaapkamer

pesticiden n Midden april maakte Velt, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, haar nieuwe burgeronderzoek SOS Slaapkamer bekend. Tot 3 mei kon iedereen zich aanmelden om deel te nemen aan dat onderzoek. ‘En dat sloeg duidelijk aan’, aldus Geert Gommers, expert pesticiden bij Velt.

‘2.850 Vlamingen en Nederlanders hebben zich ingeschreven, mooi verdeeld over beide landen.' Jaarlijks krijgt Velt meerdere vragen van ongeruste burgers die in landbouwgebied wonen. Dat is een van de belangrijkste redenen dat ze SOS Slaapkamer op poten heeft gezet. ‘Het doel van het onderzoek is om te achterhalen of er pesticideresidu's aanwezig zijn in de Nederlandse en Vlaamse slaapkamers. En zo ja, waar die vandaan komen', zegt Geert.


Gefinancierd door burgers

Het onderzoek werd mede gefinancierd door 260 burgers, samen goed voor 12.600 euro. ‘Dankzij die giften en een bijdrage van Velt en haar partners kunnen we 120 slaapkamers onderzoeken. De kandidaten worden geselecteerd op basis van het gebruik van pesticiden in de buurt van hun woningen en de aanwezigheid van huisdieren. Zijn er dan nog veel potentiële deelnemers, dan worden ze willekeurig geselecteerd door een wetenschappelijk algoritme.'


Testkit

De geselecteerden ontvangen begin juni een testkit, waarmee ze het stof in de slaapkamer kunnen verzamelen. Dat sturen ze naar het lab voor analyse. Met het onderzoek wil SOS Slaapkamer de situatie in kaart brengen en het bewustzijn over de gevaren van pesticiden verhogen. Meer info is te vinden op www.sos-slaapkamer.nu.