Afbeelding
Foto: wilma van velzen

Gerbera, een gulle bloem die altijd lacht

vrolijk n De kracht van de gerbera? Het is een gulle bloem die altijd lacht. Ze brengt een grote dosis vrolijkheid in huis en doet het ook heel goed als geboortebloem.

Anderzijds brengt gerbara met zijn lieve uitstraling troost in minder goede tijden.Hun frisse kleur en speelse vorm passen bij ieder interieur en iedere gebeurtenis, dus met gerbera’s zit je altijd goed. Want zeg je gerbera, dan zeg je kleur! Het kleurenpalet is breed en de bloem is er ook tweekleurig en meerkleurig. Het prachtige hart van deze bloem kan zwart of groen zijn. 

Kortom: volop keuze in kleur. De vorm is ronduit vrolijk: enkel- en dubbelbloemig, pompon- en spidervormig. Is het je weleens opgevallen dat als een kind een bloem tekent, dit in de vorm van de gerbera is?

Symboliek

Waarom gerbera’s zo geliefd zijn als geboortebloemen, komt misschien wel vanwege hun vrolijke uitstraling. Of omdat ze bijtjes aantrekken. Ze voor onschuld en puurheid staan. Ze naar de zon toedraaien. En in het voorjaar het beste verkrijgbaar zijn. Er zijn zoveel redenen waarom wij van gerbera’s houden, misschien associëren we de bloem juist daarom met de geboorte van een baby.

Herkomst

De gerbera is een niet-geurende bloem die behoort tot het plantengeslacht Asteraceae, oftewel Compositae. Ze heeft haar oorsprong in Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. 

Jaarlijks worden in Nederland wel 900 miljoen gerbera’s geproduceerd met 600 verschillende variëteiten in kleuren, vormen en maten. Een populaire dame dus!

Gerbera in Keukenhof Bloemenshows 

Als etalage van de sierteeltsector en grootste consumentenshow van Nederland heeft Keukenhof een toonaangevende positie verworven. De Keukenhof Bloemenshows in de paviljoenen zijn uitgegroeid tot een fenomeen.


Menige kweker en exporteur showt er zijn prachtige producten, toont het actuele handelsassortiment aan relaties en is fotogeniek aanwezig voor meer dan een miljoen consumenten die in een tijdbestek van acht weken een bezoek brengen aan Keukenhof.

Natuurlijk is gerbera ook van de partij in de bloemenshows op Keukenhof, van 27 april t/m 2 mei.

Oranje Nassau-paviljoen

23 maart-29 maart:
Tulpen en hyacinten
31 maart-4 april: Freesia en chrysant
6 april-11 april: Roos
13 april-18 april: Narcissen en
bijzondere bolgewassen
20 april-25 april: Alstroemeria
27 april-2 mei: Gerbera en lisianthus
4 mei-14 mei: Anjer, calla en
zomerbloemen

Afbeelding
Afbeelding