Afbeelding
Foto: https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/photos#

Xylella fastidiosa zorgt voor importverbod plantmateriaal

Xylella n De import van plantmateriaal vatbaar voor Xylella fastidiosa is niet langer toegestaan met ingang van donderdag 2 maart 2023 voor dertien derde landen: Argentiniƫ, Chili, China, Colombia, Ecuador, Filipijnen, India, Indonesiƫ, Jordaniƫ, Oezbekistan, Peru, Sri Lanka en Vietnam.

Dit op basis van EU-wetgeving (verordening (EU) 2020/1201).


Verklaring

Met ingang van 1 maart 2023 moeten deze dertien landen een verklaring opgesteld hebben dat het land of gebieden vrij zijn van Xylella fastidiosa. Verklaring Xylella fastidiosa vrij is een noodzakelijke EU-quarantaineregel.


Surveygegevens

Deze verklaring moet gebaseerd zijn op voldoende surveygegevens op basis van een specifieke statistische aanpak, inclusief toetsing volgens specifieke protocollen. Deze landen zijn hier gedurende 2022 en begin 2023 meermaals op aangesproken door de Europese Commissie. 


De geleverde informatie van al deze landen is echter onvoldoende. Als deze landen later alsnog een goede survey uitvoeren of garanties kunnen afgeven dat productie locaties vrij zijn van Xylella fastidiosa, kan import weer plaatsvinden.


De lijsten met toegelaten derde landen, gebieden en productielocaties publiceert en houdt de Europese Commissie bij. De NVWA weigert met ingang van 2 maart 2023 de import van dergelijk plantmateriaal van zendingen met afgiftedatum fytosanitaire certificaat van 1 maart 2023 of later.

Xylella

Xylella fastidiosa is een bacterie die zeer schadelijk is voor meer dan 300 plantensoorten. Door Xylella kunnen planten verwelken, verdrogen en afsterven. 


Een uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de planten in parken en tuinen, en voor bedrijven die zich met planten bezighouden. De bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren.


Foto: https://gd.eppo.int/taxon/XYLEFA/photos#