Afbeelding
Foto: OFA

Gebrek aan koopkracht nekt uitdager Online Flower Auction

OFA n De afgelopen maanden heeft Online Flower Auction (OFA) rozen geveild op basis van ‘vandaag voor morgen’. Bij aanvang waren de ambities van het nieuwe veilplatform groot, evenals de nieuwsgierigheid naar deze uitdager van RFH.

Afgelopen week, een kleine 4 maanden na de lancering, meldt OFA tijdelijk te stoppen met veilen. Volgens het persbericht lijkt de keuze van OFA voor het ‘vandaag voor morgen’ veilen te vroeg. Nog niet de gehele sierteeltsector is er klaar voor met als gevolg dat OFA koopkracht ontbeert en zich genoodzaakt zag om per 1 maart tijdelijk te stoppen met veilen.

Hybride veilen

OFA heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende opties om de koopkracht te verbeteren. Kopers geven aan dat ze de voorkeur houden voor ‘vandaag voor morgen’ en veilen op de huidige veiltijden. Ook zijn kopers positief over het logistieke proces van het aftuin veilen. Maar nu is dus vastgesteld dat een groot deel van de sierteeltsector nog niet is ingesteld op ‘vandaag voor morgen’, waardoor het in veel gevallen ontbreekt aan de noodzaak om op OFA te kopen.
Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat hybride veilen (kweker veilt op verschillende veilingen) niet wenselijk is en zeker niet bijdraagt aan de koopbereidheid op OFA.
Dinsdag 28 februari was voorlopig de laatste veildag. OFA zegt zich te beraden over de toekomst, waarbij ze mogelijke knelpunten die ontstaan in de sierteeltsector nog beter kunnen tackelen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om andere productgroepen te veilen.

Royal FloraHolland

Royal FloraHolland laat in een reactie weten dat zij kennis heeft genomen van het besluit van OFA om tijdelijk te stoppen. "Het initiatief van enkele leden van de coöperatie getuigde van ondernemerschap en durf en toont de vitaliteit van de sector. Royal FloraHolland is het niet oneens met de door OFA gekozen richting. Vandaag voor morgen is zeker een optie voor de toekomst. Royal FloraHolland heeft OFA niet omarmd, omdat in haar visie de klok is gebaat bij concentratie van aanvoer en koopkracht.
RFH is met OFA in gesprek gebleven en wil graag lering trekken uit de opgedane ervaringen. Als leden van RFH zijn de aanvoerders op OFA van harte welkom met inachtneming van de regels die gelden op de klok. Met name de afspraken in het kader van Regelmaat Loont zijn relevant."