Keukenhofdirecteur Jeroen Duyster.
Keukenhofdirecteur Jeroen Duyster. Foto: keukenhof

Keukenhof klaar voor nieuwe seizoen

Algemeen

In Keukenhof worden de laatste puntjes op de i gezet. Het lentepark maakt zich op voor het nieuwe seizoen, alweer de 74ste editie.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De eerste bollen bekennen al kleur en het Keukenhof team popelt om haar bezoekers te begroeten.
Voor Jeroen Duyster is het zijn eerste seizoen als Keukenhofdirecteur. Dit maakt het extra spannend nu hij de eindverantwoording heeft voor de dagelijkse aansturing van ’s werelds meest bekende lentepark.
In april vorig jaar ging Duyster bij Keukenhof van start als manager bedrijfsvoering, maar volgde zijn voorganger Bart Siemerink weldra op na diens vertrek afgelopen najaar. Hij zette er direct de schouders onder.

Duyster: “Terwijl de tuinmedewerkers nog druk waren met het planten van de meer dan zeven miljoen bollen, was een van de eerste taken het in gang zetten van de marketingmolen en ticketverkoop. Met de focus gericht op het komende seizoen hebben we verder doorgepakt. Met zo’n ervaren team is het fijn werken en inmiddels naderen we de eindstreep. We kunnen nauwelijks wachten om donderdag 23 maart weer te openen en tellen de dagen af.”

Bloembolleninzenders basis onder Keukenhof 

Overigens heeft Duyster in het verleden al eerder bewezen niet voor een kleintje vervaard te zijn. Immers, in 1996 was hij stuurman van de roeiploeg Holland Acht die bij de Spelen van Atlanta olympisch goud binnensleepte. Op de vraag of hij met Keukenhof een vergelijking met topsport zag zei Duyster eerder de cyclus te herkennen.

Duyster: “In het najaar vinden alle voorbereidingen plaats om in het voorjaar te kunnen vlammen. Tijdens de wedstrijd, het seizoen, kun je er nog weinig aan veranderen. Het park, ticketverkoop, horeca, parkeren en vervoer moeten dus allemaal tiptop in orde zijn. Daarbij zijn het niet alleen de laatste meters die tellen, maar ook het in topvorm blijven tijdens de wedstrijd. Ofwel, de eerste bezoeker in Keukenhof moet net zo belangrijk zijn als de laatste bezoeker en kunnen rekenen op een maximale Keukenhofbeleving.”


Magisch

Zowel voor de bollen- en sierteeltsectoren als voor de toeristische sector heeft Keukenhof toonaangevende functies verworven.
Duyster: “Enerzijds als etalage voor het vak en anderzijds als toeristische attractie. Keukenhof heeft iets magisch en wordt niet zomaar in één adem genoemd in reisfolders met Brugge en Parijs. De 100 bloembolleninzenders zijn een basis onder het bestaan van Keukenhof. Samen met deze inzenders kijken we naar de toekomst met een focus op strategie, innovatie en communicatie. Het Nationaal Bloembollencongres op 21 maart is hiervan een voorbeeld. De tuinmannen hebben gezorgd voor kleur in het park en arrangeur Heleen Valstar heeft naast het Oranje-Nassau paviljoen en het Willem-Alexander paviljoen voortaan ook het Beatrix-paviljoen onder haar hoede. Hierbij krijgt zij bijstand van haar dochter Kim die recent met veel enthousiasme een eerste presentatie hield over welke bloemen het goed doen bij wedding en flower dates. Dit belooft wat voor de bloemenshows. Ongetwijfeld zullen deze de Keukenhofbezoekers verleiden mee te doen met de consumentenkeuringen die het vak weer veel inzichten zullen verschaffen.“
Zonder in herhaling te vervallen presenteert Keukenhof weer een nieuwe lente. En Keukenhofdirecteur Jeroen Duyster en zijn team? Die hebben er veel zin in: “We zijn er klaar voor om bezoekers van over de hele wereld te verwelkomen voor een ultieme lentebeleving. Keukenhof is open van 23 maart t/m 14 mei.”

Bloemenshows

Als etalage van de sierteeltsector en grootste consumentenshow van Nederland heeft Keukenhof de afgelopen decennia een toonaangevende positie verworven. De Keukenhof Bloemenshows in de paviljoenen zijn uitgegroeid tot een fenomeen. Menige kweker en exporteur showt er zijn prachtige producten, toont het actuele handelsassortiment aan relaties en is fotogeniek aanwezig voor meer dan een miljoen consumenten die in een tijdbestek van acht weken een bezoek brengen aan Keukenhof.

Oranje Nassau-paviljoen
23 maart t/m 28 maart:
Tulpen en hyacinten.
30 maart-4 april:
Freesia en chrysant.
6 april-11 april: Roos.
13 april-18 april: Narcissen en
bijzondere bolgewassen.
20 april-25 april: Alstroemeria.
27 april-2 mei:
Gerbera en lisianthus.
4 mei-14 mei:
Anjer, calla en zomerbloemen.

Willem-Alexander-paviljoen
Hele Keukenhofseizoen van 23 maart-14 mei: Amaryllis, Bol-op-pot, Kamerplanten, Lelies, Tulpen, Potplanten, Vaste planten.

Beatrix-paviljoen
Hele Keukenhofseizoen van 23 maart-14 mei: Orchidee, Anthurium, Medinilla.

Activiteitenagenda

Keukenhof is niet alleen een bolbloemen- en bloemenparadijs, maar biedt eveneens tal van aantrekkelijke voorzieningen en activiteiten. Zo is dit jaar Jacoba van Beieren weer terug in Keukenhof om alle bezoekers hartelijk te verwelkomen, de weg te wijzen en graag met hen op de foto te gaan.

Met Jacoba wordt gerefereerd aan de historische periode dat het Landgoed Keukenhof nog de tuin van Jacoba van Beieren was. Ook op horecagebied wordt hierop ingespeeld met een vegetarische menukaart met ‘gerechten uit de tuin’ in het Oranje Nassau paviljoen dat tevens een nieuw en fris interieur gekregen. Een verhard foodtruckparkje voor een lekkere snack tijdens een picknick is aangelegd in het weidegebied en voor de allerkleinsten zijn er de kinderboerderij en Nijntje speeltuin, terwijl de doolhof alle leeftijden uitdaagt. Voor extra vermaak zijn er nog de nodige activiteiten.

28 t/m 31 maart: NK Tulpenkeuren in Willem-Alexander paviljoen.
31 maart - 2 april: Oud-Hollands Weekend met muziek, oude ambachten en klederdracht.
19 april: Nijntje in Keukenhof.
22 april: Bloemencorso van de Bollenstreek.
13 - 14 mei: Romantiek Keukenhof met klassieke muziek en 18e- en 19e-eeuwse kostuums.
1 t/m 5 mei: Fien en Teun in Keukenhof.
Elke dag: fluisterbootvaren en fietsverhuur.