Afbeelding
Foto: johan bos

Action

Algemeen Column

Min of meer een verplicht nummer voor de media, denk ik: Het Jaaroverzicht rond de jaarwisseling. In de Bloemenkrant, die deze keer koos vooral bedrijven te presenteren die in 2022 met nieuws kwamen, las ik dat op de IFTF in november de eerste software van de Flori Footprint Tool van Greenhouse Marketeers beschikbaar was. Het bedrijf is helemaal op de duurzaamheidstoer want heeft zelfs zijn naam veranderd in Greenhouse Sustainability. “De meest recente publieke discussie rondom hoe vervuilend de sierteeltindustrie is, maakt de waarde van het in kaart brengen van een footprint extra duidelijk”, lees ik.
Het blijft volgens mij een kwestie van de keten, ook al vragen volgens BBH steeds meer consumenten om duurzaamheid. De tool, ontwikkeld in samenwerking met LCA software partner SimaPro, zal voorlopig niets aan het kopen in de winkel veranderen. Daar geldt in deze dure tijden vooral prijs en kwaliteit. “De handel kan de footprints van de kwekers verzamelen en eigen processen hierop toepassen”, lees ik inderdaad. Overigens moet de EU de standaard nog goedkeuren. En importeurs die de meeste bloemen over Europa verdelen, leveren natuurlijk ook een bijdrage aan het verdonkeremanen van de duurzaamheid.
Voor de consument blijft intussen de prijs een niet te versmaden deel van de footprint. De stormloop bij Action bewijst dat en bloemen worden ook steeds meer geteeld in ‘lage lonen landen’. Al zal de eindklant steeds minder willen dat minimaal betaalde kinderhandjes zijn kleding maken.

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.