André van Kruijssen, Algemeen directeur Plantion.
André van Kruijssen, Algemeen directeur Plantion. Foto: vvbvanbree

Denken in mogelijkheden

hoop n Het mooie weer lijkt onze kwekers te helpen. Tot op heden is het aanbod redelijk op orde. De dalende gasprijs, ruim 50% ten opzichte van eind augustus 2022, geeft ons allen weer hoop dat de daling in productie wellicht mee gaat vallen.


Door André van Kruijssen

Aan de vraagzijde is de Nederlandse consument voorzichtig. Ook dit draagt er aan bij dat de klanten bij Plantion redelijk tevreden hun inkoop kunnen blijven doen.
Anderzijds kan er elke dag iets gebeuren waardoor de situatie snel verslechterd. De boycot van Russische olie gaat naar verwachting op 5 december dit jaar in. Daarmee komt er ook een verbod op het importeren van diesel uit Rusland. Juist van die diesel is Nederland voor een belangrijk deel afhankelijk.
Volgens het FD was vorig jaar 34% van de in Nederland verwerkte ruwe olie uit Rusland afkomstig en vervanging daarvan is niet eenvoudig. Welke gevolgen dit kan hebben laat zich raden: hogere prijzen aan de pomp.


Positieve punten

Onzekerheid alom in de sector. Wat een geluk dat er volop is gewerkt aan innovatie en uitbreiding van de diensten. Hierdoor kunnen we bij Plantion het aanbod beter ontsluiten en aanbieden aan de klanten. Zoals altijd zal deze moeilijke periode ook weer positieve punten opleveren. Doemdenken heeft dan ook geen zin. Met elkaar de schouders er onder zetten is het motto. Zoeken naar mogelijkheden is het devies. Uitdagende tijden maken inventief.
Bij de laatste drie regiobijeenkomsten in Nederland (Oost, Arnhem-Nijmegen en Midden) merkten we ook dat de kwekers er zo over denken. Wel nemen de zorgen over de koopkracht bij de consument toe. Het consumentenvertrouwen is zwak. Juist in deze situatie is het belangrijk toegevoegde waarde te bieden. Bedrijven die dit goed kunnen bieden komen hier sterker uit. Bij Plantion hebben we diverse diensten vernieuwd en zijn de positieve resultaten hiervan steeds duidelijker zichtbaar. We hebben het vertrouwen dat we de komende periode goed blijven presteren.

André van Kruijssen
Algemeen directeur Plantion