Jan van Dam, CEO DFG
Jan van Dam, CEO DFG Foto: bk

Consument centraal in beleid bij DFG

Algemeen

De consument staat centraal in het beleid van Dutch Flower Group, die dit jaar net als het vorige een omzet van 2,2 miljard verwacht, maar niet weet wat 2023 op dat gebied zal brengen. “Wij gaan van verschillende scenario’s uit, van grote minnen en grote plussen”, zei CEO Jan van Dam bij de uitreiking van de jaarlijkse Dutch Flower Awards op de Trade Fair Aalsmeer. “Wij zijn over de toekomst optimistisch, maar ook realistisch.”

Door Johan Th. Bos

Van Dam zei dat de turbulente tijden, waarin sommige kwekers wegens de gestegen energie- en andere kosten hun kassen ‘koud’ zetten, ook aan DFG niet voorbij gaan. Een consequentie daarvan is dat de OZ-Hami vestiging in Naaldwijk verdwijnt en die gecombineerd wordt met die in Aalsmeer, waarbij 133 Westlandse werknemers zijn betrokken. Zij hoeven niet allemaal weg, naar moeten dan wel in Aalsmeer aan de slag. Volgens Van Dam komen op die manier een groter assortiment, meer service en minder logistieke bewegingen voor kwekers en klanten beschikbaar. “Noodzakelijk”, noemde hij in ingreep.

Flexibel

‘Customer Driven’ is het jaarthema van DFG, zei Van Dam. Om de eindklant te bereiken, is volgens hem hechte samenwerking nodig tussen alle schakels in de keten, van kwekers tot supermarken, bouwmarkten en bloemisten. “Juist in deze uitdagende tijden is samenwerking van ultiem belang. En uiteindelijk kunnen ook wij niet zonder onze kwekers en partnernetwerk.” Intussen zal 2023 voor klanten van DFG en consumenten een turbulent jaar worden, voorspelde hij. En dat geldt volgens hem voor mensen over de hele wereld, vooral door inflatie, stijgende energiekosten en COVID 19, die in veel gebieden nog niet weg is. 


Inflatie

De inflatie zal volgend jaar Europa in een greep houden, met een verminderde vraag van de consument als gevolg en veel last-minute aanvullende orders van DFG-klanten, zowel retail als groothandel, verwacht Van Dam. Dat vergt een flexibeler instelling van Dutch Flower Groep, maar ook van heel de keten. Daar staat tegenover dat de consument minder grote aankopen, zoals vakantie en een auto, maar meer kleine, zoals cosmetica en bloemen en planten. Dat biedt kansen voor de bloemenverkopers. “Ik verwacht dat grote retailers, zoals supermarkten, meer marktaandeel blijven winnen te komende jaren, ten koste van bloemist-winkeliers, die toch al onder druk staan door stijgende huur-, arbeids- en energiekosten”, zei hij. En de online-verkoop zal volgens hem toenemen. Intussen doet DFG eigen marktonderzoek, samen met kwekers, van wie DFG trouwens het meeste rechtstreeks inkoopt en twaalf vestigingen in het buitenland heeft. In totaal werken er bij DFG rond de vijfduizend mensen.

Duurzaam

De consument let nu meer op kosten dan op duurzaamheid, vond Van Dam. Maar intussen blijft DFG er wel een duurzaamheidsstrategie op nahouden, die onder meer de certificering FSI opleverde. En ook verwachtte hij van overheden, waaronder de EU, nieuwe wetgeving op dat terrein.

Green deal

“Wij bereiden ons daar al ruime tijd op voor en nemen ketenpartners daar concreet in mee.” Hij dacht onder meer aan de Green Deal in Brussel en zei trots te zijn op de eerste DFG Duurzaamheidsweek om anderen te betrekken bij een duurzame sierteeltketen. Voor DFG zijn de doelen in 2025 negentig procent duurzaam in te kopen, geen afval te hebben in dat jaar en in 2030 een halvering van de CO2-fooypint.