Afbeelding
Foto: walter landesbergen

Loyaliteit bij RFH probleem

Coöperatie n Centrale vraag op de door Royal FloraHolland gehouden ‘Dag van de Coöperatie’ (donderdag 16 juni) was: Hoe houden wij de leden, die steeds meer uiteenlopende belangen hebben, toch bij elkaar? Dat gaf ook een lid van ledenraad toe. En een ander lid van die raad constateerde in een panel dat er nu eenmaal grote en kleine, binnen- en buitenlandse kwekers zijn, om maar iets te noemen. En daarmee is niet alles gezegd. De verschillen worden steeds groter en toch vormen kwekers samen de coöperatie.


DOOR JOHAN BOS

Die organisatievorm staat onder zware druk. Maar voormalig voorzitter Frans Kuipers van de VBA betoogde dat het al jarenlang zo is. Er kwamen dus diverse vormen van lidmaatschap om de boel maar bij elkaar te houden. Dat heeft volgens ledenraadsvoorzitter Peter Smak alles te maken met de vraag welke organisatievorm men wil kiezen.
En daarop schijnt de directie een meer duidelijke visie op te hebben dan de leden. Als er steeds minder leden zijn, houdt men minder oog op de productie. “En wij moeten oog houden op alle leden.”

Digitalisering

RFH zelf ziet digitalisering via Floriday en het logistieke bedrijf Floriway, waartoe drie logistieke dienstverleners werden opgekocht, als oplossing. Daar lijkt de meerderheid van de leden het mee eens. In elk geval van de ledenraad. “Dit platform is de toekomst”, zei een panellid. Het kan volgens hem ook de manier zijn om klanten te bereiken.
“Aan de koperkant moet de drempel zo laag mogelijk zijn.” Het blijkt een uitdaging de handel te vinden, vond hij ook. Waarbij volgens sommigen het middel Floriday geen doel op zich mag worden. Als leveranciers bij elkaar blijven, is belangrijker dan de vorm van het lidmaatschap, hoorde men verzuchten. “Het gaat om loyaliteit.”

Fysieke klok-leden hebben het in dit digitale tijdperk moeilijk. Volgens handelsman Herman de Boon, lang voorzitter van de bracheorganisatie voor de groothandel VGB, is de veiling bezig met een overlevingsstrategie. RFH zoekt die in honderd procent digitalisering en wil daarmee de wereldwijde – in elk geval de Europese – marktplaats voor de sierteelt blijven. Een software-adviseur merkt op: “Voor de meeste andere sectoren is het een buitenstaander die het platform runt.” Maar moet op voorhand al digitale einddoelen vaststellen, vond een van de aanwezige kwekers. “Anders zie je dat steeds meer collega’s het af laten weten. Primair is dat we oog houden op alle leden en elkaar niet gijzelen.”


oog houden op alle leden en elkaar niet gijzelen

Woningbouw

Directeur Steven van Schilfgaarde zei dat men in Naaldwijk ruimte tekort komt. “Maar de gemeente heeft de ambitie om er woningbouw te plegen. Op basis van een eigen studie hebben wij een plan gemaakt dat wij willen bespreken met de gemeente. Wij hebben nog veel eigen oudbouw en ook beschikbare grond. Duidelijk is dat wij moeten gaan uitbreiden. Dat moeten wij duidelijk maken aan alle leden. Naaldwijk is voor ons een belangrijke vestiging, maar de gemeente roept eigen beelden op.”

De ledensessies met de ledenraad staan te ver van de werkelijkheid af, vond een kweker in gesprek met de directie. "Het is leuk dat u uw mening geeft, maar ik zie het in de praktijk niet terug.”
De plicht tot milieu-certificering, die de veiling wil invoeren, was een ander twistpunt. Een kweker meldde dat er geen enkele Europese plicht bestaat voor bedrijven met minder dan 2.000 medewerkers.


Alleen Frans Timmermans zou dat in Brussel op aandringen, maar de milieucertificering is op geen enkele wetgeving gestoeld, zei hij.
Van Schilfgaarde gaf toe dat de veiling geen eigendom van het product wordt. Maar RFH wil nu eenmaal gezonde en aan de milieueisen voldoende producten op de marktplaats hebben, zei hij.

Afbeelding