Fysiek en online kopen gaan bij Plantion samen.
Fysiek en online kopen gaan bij Plantion samen. Foto: vvbvanbree

2022 wordt uitdagend voor Veiling Plantion

Algemeen

Bij het maken van de plannen voor 2022 was de grootschalige aanval van Rusland op Oekraïne en de impact hiervan op de Europese politiek én economie niet voorzien. De kostenstijgingen gaan harder dan al was voorzien en het consumentenvertrouwen is nog dieper weggezakt.

In combinatie met het consumentengedrag nu alles weer kan en mag na de coronamaatregelen drukte dit de vraag naar bloemen en planten in Europa, met minder vraag en prijsdaling tot gevolg.

We zijn van een vraag- naar een aanbodmarkt gegaan. Er is voldoende productie en een groter deel wordt nu op de klok aangevoerd. Als gevolg van lagere prijzen wordt de omzet van vorig jaar niet gehaald. Hoe dit jaar gaat eindigen is nog ongewis.
De afzet van de geplande orders via ons bemiddelingsbureau verloopt goed daarentegen is het stroef in de daghandel.

Van vraagmarkt naar aanbodmarkt

De Kas

In enkele maanden tijd is bij Plantion het innovatieve project ‘De Kas’ uitgevoerd en opgeleverd als operationele dienst: een showroom en verkopen uit voorraad.
In de verdere loop van 2022 gaan we dit concept verder uitrollen naar onder andere het groencentrum. Ook vaste planten, bomen en struiken zijn straks 24/7 online te koop. De processen gaan steeds meer 24/7

plaatsvinden en de organisatie passen we daar op aan. Dat vraagt een behoorlijke cultuuromslag.
Door de uitrol van De Kas zien we dat er een sterke samenwerking ontstaat tussen De Kas, bemiddeling en het groencentrum. Fysiek sluit goed op online aan. Plantion gelooft in de kracht van beiden!


Samen scoren

Samen kennis delen met onze aanvoerders, klanten, medewerkers, en aan ons gerelateerde bedrijven is en blijft van groot belang. De focus van Plantion is om nieuwe diensten te ontwikkelen die van toegevoegde waarde zijn.
De samenwerkingen met onder andere branchevereniging VBW (Vereniging Bloemist Winkeliers) is concreet en structureel. Het gezamenlijke doel van deze samenwerking is het versterken van de individuele en collectieve marktpositie van de Nederlandse bloemist.
Plantion is inmiddels voorkeursleverancier voor GRS, waaraan 120 tuincentra zijn gebonden. De diensten die we specifiek voor deze tuincentra ontwikkelen krijgen meer vorm en inhoud. Maar ook samenwerken dichter bij huis met Groothandelscentrum Plantion. Samen met hen willen we de kracht van onze marktplaats uitdragen, uitbouwen en nog verder verbeteren.
Juist in uitdagende marktomstandigheden zijn we bereid om samen te werken. Wat is er mooier om daarbij met goede resultaten samen te scoren!

André van Kruijssen
Algemeen directeur Plantion

Afbeelding