Belangstellende toehoorders tijdens de Hydrangea bijeenkomst.
Belangstellende toehoorders tijdens de Hydrangea bijeenkomst. Foto:

Hydrangea Night bij HBA tijdens Flower Trials

HBA n Nu er in juni 2022 weer een fysieke Flower Trials plaatsvindt, organiseert veredelaar HBA weer een Hydrangea Night. Donderdagavond 16 juni zijn hortensiakwekers en relaties van harte welkom op de Agriom-locatie aan de Achterweg 58A in De Kwakel. 

,,We hebben ernaar uitgekeken en zijn blij dat we de mensen waarmee we samenwerken weer fysiek kunnen ontmoeten’’, zegt directeur Jaap Stelder. ,,Met name onze buitenlandse relaties die we twee jaar lang alleen online hebben gesproken, nodigen we van harte uit op ons bedrijf. We maken er een klein feestje van met een hapje, een drankje én natuurlijk onze prachtige producten.’’
Het veredelingsteam van HBA heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten en zal een aantal noviteiten tonen in zowel het pothortensiasortiment als bij de snijhortensia’s.


Bij de pothortensia’s vallen een aantal dubbelbloemige variëteiten op, zoals Florencia (een witte bolhortensia), Floria (een randbloeier in het blauw of roze die zich mooi opvult) en Flurry (een witte randbloeier). De dubbelbloemige pothortensia’s van HBA scoren bijzonder goed op houdbaarheid blijkt uit diverse testen.

Het sortiment snijhortensia’s, bekend als de HBA Royal-serie, zal dit jaar met enkele soorten worden uitgebreid. ,,Een verdere verbreding van het snijsortiment wordt vanuit de markt verwelkomd’’, weet Stelder. HBA toont onder andere twee nieuwe witte snijvariëteiten, zowel een enkelbloemige als een dubbelbloemige soort.


Op de locatie in De Kwakel staan proefvakken van het volledige HBA-snijhortensiasortiment. Deze proefvakken zijn tijdens de Hydrangea Night te bezichtigen. De medewerkers van HBA verheugen zich erop informatie te verstrekken en er een gezellige avond van te maken. Meer informatie over

 Hydrangea Night: Jaap Stelder (06 514 083 41, jaap.stelder@agriom.nl) of Jan ten Brinke (06 558 262 62, jan.ten.brinke@agriom.nl).


Recy®-100 folie van Broekhof genomineerd voor Innovatie Award

Recy-100 folie van Broekhof is genomineerd voor de HortiContact Innovatie Award 2022. De Innovatie Award is een initiatief van HortiContact vanwege de vele innovatieve bedrijven in de sierteeltsector, die succesvolle innovaties weten te realiseren. HortiContact biedt graag een podium aan de bedrijven met indrukwekkende innovaties.

De Recy- 100 folie is gemaakt van o.a. oude bloemen- en plantenhoezen, bloemenfolie en krimpfolie van rondom pallets en karren. Dat plasticafval wordt ingezameld bij bloemverwerkers (middels de CircularBag®) door heel Europa en terug gebracht via de Nederlandse veilingen naar Kras Recycling. Circular Plastics maakt vervolgens nieuw folie, waarvan Broekhof onder andere nieuwe bloemenhoezen maakt. De hoes waarin 100% gerecycled folie wordt gebruikt heeft de naam ‘Recy®100’ die verkrijgbaar is in diverse maten. Daarnaast heeft Broekhof de Recy® Kraft Look hoes ontwikkeld, waarvan de achterzijde gemaakt is van Recy-100 folie met een kraft look. De voorzijde van die hoes is transparant waardoor de esthetische waarde van de bloemen behouden blijft. Een andere ontwikkeling zijn de nieuwe Recy 40 hoezen en vellen, die voor 40% zijn gemaakt van het plasticafval dat verzameld is via de Nederlandse veilingen. Ook zijn nieuwe Recy-hoezen in ontwikkeling met daarop aantrekkelijke prints.


Voldoen aan wetgeving

Alex Duivenvoorde is Buying Director bij Broekhof en ziet toekomst in deze Recy-bloemen-/plantenverpakkingen: ,,Het is een groot voordeel dat we met deze verpakkingen ruimschoots voldoen aan de wetgeving in Engeland voor plastic verpakkingen, die sinds begin april dit jaar een aandeel van 30% gerecycled materiaal vereist. Ook lopen we hiermee vooruit op de Europese wetgeving die dezelfde eisen in het Plastic Pact stelt vanaf 2025. Bovendien zijn de verpakkingen door het monomateriaal na gebruik opnieuw recyclebaar.''

Uitreiking Awards

Andere innovaties die meedingen naar de Innovatie Award zijn het PATS-C systeem van PATS-drones en Growwise van Signify. De winnaar van de HortiContact Innovatie Award wordt op dinsdag 10 mei om 14.30 uur tijdens de eerste beursdag bekend gemaakt in De Lounge op HortiContact. HortiContact vindt plaats op 10, 11 en 12 mei 2022. Broekhof presenteert op stand nummer J101 de Recy-verpakkingen. 

De bijzondere nominatie van Broekhof.