Afbeelding
Foto: RFH

vervolg van pagina 12


Het zijn dilemma's waar kwekers op dit moment mee worden geconfronteerd. Elke keuze heeft grote impact op de bedrijfsvoering. Vragen die kwekers zich stellen gaan over het al dan niet jaarrond telen van producten of bij het overstappen op andere teelt, welke handelsstromen daar dan bij passen. Het zal bij menig kweker voor de nodige hoofdbrekens zorgen.
Stefanie Miltenburg: "Wij adviseren kwekers om niet over een nacht ijs te gaan. Laat je goed adviseren, maak gebruik van de kennis van andere kwekers of informeer via ons Klantcontactcenter bij onze afdeling Kwekersdiensten”.


Gelijk speelveld

De tuinbouw kenmerkt zich door echt ondernemerschap. Daarom is Nederland heel succesvol, zowel in de sierteelt als in de voedingstuinbouw. Stefanie Miltenburg: “We zijn wereldwijd de grootste exporteur van bloemen en planten. De sierteelt verdient veel geld voor de BV Nederland. Dat lijkt niet iedereen te beseffen. Anders valt niet te verklaren dat er soms wordt geroepen dat we maar beter kunnen stoppen met de bloementeelt in Nederland. De glastuinbouw is al langer aan het verduurzamen. Dat het zo snel zo urgent zou worden heeft niemand zien aankomen. Kwekers kunnen geen ijzer met handen breken. Verduurzamen betekent investeren. De sector wil dat doen in lijn met de ambities van het kabinet. Als Glastuinbouw vragen we het kabinet om ons daarvoor de ruimte te geven”.
Meer nog dan de Sierteelt heeft de voedingstuinbouw te maken met concurrentie uit landen om ons heen. Het tuinbouwcluster vraagt het kabinet zorg te dragen voor een gelijk speelveld voor iedereen.

'we vragen geen steun, maar ondersteuning in transitie'

Adri Bom-Lemstra: “Er zijn landen waar de energieprijs wordt gemaximeerd of waar ondernemers worden gecompenseerd. Dat leidt tot oneerlijke concurrentie binnen Europa. Ik vind dat het kabinet daar in hun afwegingen rekening mee moet houden. Nogmaals, we vragen niet om steun om gaten te dichten, maar om ondernemers in staat te stellen stappen te zetten in de transitie naar duurzame vormen van energie”.
Bijkomend probleem is dat de banken geen mogelijkheden zien om tuinders een helpende hand te bieden en niet langer borg willen staan voor de energiecontracten van kwekers.
Met zowel de ministers Jetten en Staghouwer als met hun ambtenaren is de afgelopen periode veel overleg gevoerd. De verwachting is dat eind april duidelijkheid komt over de maatregelen die het kabinet voor ogen heeft. Tot die tijd is het hopen op goed weer om voor glastuinbouwondernemers voor wat lucht te zorgen.”

Gasverbruik glastuinbouw

De glastuinbouw verbruikt op jaarbasis 3,3 miljard kuub aardgas. Daarvan is 2,4 miljard kuub gerelateerd aan de teelt van groenten, fruit, bloemen en planten. En 0,9 miljard kuub gerelateerd aan elektriciteitsproductie.
Die stroom komt uit WKK’s (warmtekrachtkoppeling), waarbij de glastuinbouw verstandig met energie omgaat: vrijkomende warmte en CO2 worden nuttig gebruikt in de kas.


Met die WKK's is de glastuinbouw overigens een belangrijke schakel in de elektriciteitsvoorziening van ons land. WKK's zijn snel uit en aan te zetten en vullen goed aan op sterk wisselende en niet te plannen stroomproductie van windmolens en zonnepanelen. Dit helpt netbeheerders het stroomnet in balans te houden.
Een gemiddeld huishouden verbruikt circa 1.200 kuub gas per jaar. De 2,4 miljard kuub is dus te vergelijken met twee miljoen huishoudens.



Seminar Energie
In samenwerking met Glastuinbouw Nederland organiseert branche-organisatie Plantum vrijdag 22 april in het World Horti Center een seminar over energie: de impact van energie op de toekomst van tuinbouw.

Sprekers zijn onder andere Niels Louwaars (Plantum), Adri Bom-Lemstra (Glastuinbouw Nederland), Kamerleden Pieter Grinwis (CU) en Peter Valstar (VVD) en experts van bedrijven als Essent, Rabobank, ABN Amro, Growers United, bQurius en Juva.
Zij geven hun visie op de uitdagingen en kansen die er liggen op het snijvlak van energie en glastuinbouw.

Grote energiebehoefte onder andere in het Westland.
Afbeelding
Afbeelding
Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland.