Tulp España
Tulp España Foto: jan de boer

Jan de Kweker bericht

n Een nieuwe columnist voor de Bloemenkrant

España n Was onlangs met klant Cast uit Burgos Spanje onderweg in Noord en Zuid-Holland. Dat weekend was het prachtig weer en had ik de tulp España mee naar huis. Deze wat gedrongen dikke tulp wordt verhandeld in het CoasTulip programma uit Heemskerk met als teler kweker A & L Duin.

Men gaf aan dat ze deze tulp hadden afgekocht. Dit is het tweede jaar dat zij deze tulp aanvoeren. Men heeft hem afgekocht voor de periode dat men ze zelf wil broeien.
Het vervolg is dat A & L Duin er zo'n 100.000 per jaar zal broeien. Dit jaar een kleine 70.000!

Geweldige kleur

De wat late tulp met de geweldige kleur deed mij denken aan het eerste Corona jaar. Om in die bijzondere tijd toch contact te hebben met de klant lag ik op de grond en maakte daar opnames van om dit gevoel met onze Spaanse klanten te delen. Het was toen op het veld een zeer gedrongen prachtige tulp.



Zijknoppen

Op de vraag, hoe komt het nu dat er ook zijknoppen aan zitten, zei men dat dit waarschijnlijk komt, omdat tijdens de koudebehandeling van de bollen de temperatuur tijdelijk iets te hoog is geweest. Dat ze dan meer bloemen aan leggen. Bij ons thuis op de vaas komen die ook volledig open en is het een attractie.

Voor het vak zijn wij blij dat kwekers hun nek uit steken. De prijzen lagen rond de 50 cent en dat is goed betaald. Het zal geen massa-tulp worden op deze manier, maar de vakhandel mag hier blij mee zijn. Ook bij Erwin de Wit hadden ze nog een paar bijzondere tulpen in de aanvoer. Ik denk dat team Florapodium even moet bellen met Erwin.


Toetje

CoasTulips heeft dit seizoen ongeveer 100 Rassen in de groep van 5 kwekers, verdeeld over vroeg, middel en laat. Erwin gaat ook straks weer naar de Noord voor nog wat bijzondere tulpen van het veld. Die zijn hard en afhankelijk van de weersomstandigheden zijn ze aan het eind van het seizoen het toetje.

Breeder Bas

Ik mag ook Bas van der Wereld begeleiden voor zijn afstudeeropdracht aan het HBO bedrijfskunde in Leeuwarden. Bas is ook breeder van tulpen en lelies. Hij is begonnen met 16 jaar in de veredeling en is nu 23 jaar.
Hij heeft een bijzondere uitnodiging gehad van Parfum FLowers Wouter de Vries voor het bijwonen van een marketingpresentatie van David Austin Roses.


Schone gave

Met elkaar ontwikkel je het vak naar een steeds hoger niveau! Je moet dan wel weten wat de markt wil over 20 jaar, want zo lang duurt het spelletje van nieuwe tulpen ontwikkelen. Geduld is een schone gave!
Een afzetsysteem met houdbaarheid voor de toekomst is dan wel heel belangrijk. Het hybride systeem lijkt het beste te voldoen. Voelen, ruiken, zien en beleven zijn dan de voorwaarden voor niche-product ontwikkeling. Snel en makkelijk bestellen is ook fijn.

Ik wens U allen een fijne dag!

Jan de Boer, ex-exporteur, nu niche-hunter, columnist en kweker.





Afbeelding