Taaf Rosbergen directeur Groen Direkt(li) en Jan de Vries voorzitter van de Vakbeurs.
Taaf Rosbergen directeur Groen Direkt(li) en Jan de Vries voorzitter van de Vakbeurs. Foto:

Beurzen Plantarium en GROEN-Direkt gaan samen

Samen n Met ingang van 2022 richten de eigenaren van de beurzen Plantarium en GROEN-Direkt samen een nieuwe organisatie op om tot één compleet evenement voor de Europese tuinplanten retail te komen.


De afgelopen twee jaar kon als gevolg van covid de beurs Plantarium geen doorgang vinden en GROEN-Direkt moest hierdoor o.a. haar Product-Promotie-Plein schrappen. In de periode daarvoor werden beide beurzen al naast elkaar onder één dak gehouden, nu wordt de volgende stap gezet.

Ambitie

Na consultatie van diverse stakeholders zijn de eigenaren van beide beurzen tot de conclusie gekomen dat de enige logische weg naar de toekomst een gezamenlijke weg is. De eerste editie van de nieuwe beurs staat gepland voor 24 en 25 augustus 2022 op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop, de officiële opening is op dinsdagavond 23 augustus. De karren- en lagenbeurzen waar GROEN-Direkt groot mee is geworden, blijft zij onder haar eigen vlag organiseren, uiteraard wel gelijktijdig met dit nieuwe evenement. De ambitie is om Plantarium|GROEN-Direkt de komende jaren uit te bouwen tot een evenement dat meermalen per jaar georganiseerd wordt.
Mede ingegeven door deze veranderende marktomstandigheden zijn de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij (SVB) en GROEN-Direkt BV gesprekken gestart over de toekomst van hun evenementen. Vooraf zijn diverse marktpartijen geconsulteerd, waaronder kwekers (exposanten) en de retail (bezoekers). De overheersende opvatting daarbij was dat er behoefte is in Nederland aan één compleet evenement voor de sector buitengroen met een internationale uitstraling, waarbij op meerdere momenten van het jaar ruimte is om nieuwigheden te presenteren en elkaar fysiek te ontmoeten. Er was een duidelijke oproep om verder te gaan als één beurs en één organisatie, waardoor deelname met één stand volstaat. De plannen zijn unaniem door zowel de aandeelhouders van GROEN-Direkt BV als het bestuur van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij goedgekeurd. De nieuwe beurs gaat Plantarium|GROEN-Direkt heten. In 2022 vindt de eerste editie plaats op 24 en 25 augustus. Op dinsdag 23 augustus vindt 's avonds de officiële opening plaats. Woensdag 24 en donderdag 25 augustus is de beurs beide hele dagen geopend. De beurs vindt plaats open rond de GROEN-Direkt hal op het International Trade Centre in Hazerswoude/Boskoop.