Foto: de bloeimeesters

Een nieuwe coöperatie: De Bloeimeesters

groener n De groene sector heeft er een nieuwe coöperatie bij. Een collectief van vakmensen uit verschillende disciplines die onder de naam De Bloeimeesters de handen ineen slaan om Nederland groener te maken.


Aangestoken door het enthousiasme van beplantingsadviseur Frank Zoontjes en tuinontwerper en beplantingsdeskundige Cor van Gelderen (eigenaar van Plantentuin Esveld in Boskoop) besloot een aantal groene vakgenoten het inspiratieplatform De Bloeimeesters op te richten om zich bezig te houden met het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving.
Aanleiding daarvoor is, aldus De Bloeimeesters, de staat van het merendeel van ons openbaar groen en de fantasieloosheid waarmee vele particuliere tuinen worden aangelegd. Het standaard assortiment domineert en op de tuincentra en in de media is het niet veel beter gesteld door de marketing gedreven insteek die weinig ruimte laat om onbekende (inheemse) planten te laten schitteren.

Natuur als uitgangspunt

Volgens De Bloeimeesters is dit te wijten aan een gebrek aan gedegen kennis van planten en hun specifieke rol in de ons omringende natuur. Bovendien mist het collectief te vaak de juiste grondhouding in haar vakgebied: respect voor de natuur, kennis van de natuur, in contact staan met de natuur en samen leven met de natuur.


Zoontjes: “De Bloeimeesters willen in deze tijd doorslaggevend zijn als het gaat om kennis over planten in aansluiting op de natuur. Mensen willen weer echte planten. Geen planten die hun hoogtepunt beleven in het tuincentrum, maar planten die groeien en bloeien als ze eenmaal in de tuin staan; die sterk zijn en waar je geen omkijken naar hebt. En vooral ook: planten die groeien wanneer ze natuurlijkerwijs groeien, planten die de tijd krijgen. Echte planten dus.”


Ambitie

Het is de ambitie van De Bloeimeesters het groene vak een opwaardering te geven door middel van overdracht van kennis van planten en kennis van de natuur, want groenere tuinen en een groenere openbare ruimte zijn essentieel voor onze gezondheid, de biodiversiteit en het klimaat.


Uniek

Er zijn tal van bedrijven en organisaties in Nederland die zich bezighouden met vergroenen. Maar de educatieve insteek -meesters-, de diversiteit van het collectief gecombineerd met de weidsheid van het werkterrein maakt De Bloeimeester uniek. Een fenomeen wat de groene sector nog niet kende.

Zoontjes: “Tegels lichten, sedumdaken aanleggen, bloemenmengels strooien, boomkransen beplanten, rotondes aankleden, alle kleine beetjes helpen… maar De Bloeimeesters hebben een bredere horizon. Wij richten ons op projecten van grotere omvang; op locaties waar met groen veel resultaat behaald kan worden voor de samenleving en de toekomstbestendigheid van Nederland. Als collectief bijten wij ons graag vast in vraagstukken en ontwerpklussen zoals interstedelijke vergroening, het revitaliseren van parken en wijken, de herontwikkeling van verouderde industriegebieden en het vergroenen van bedrijventerreinen. Vandaar dat wij ook samenwerken met bouwbedrijven, projectontwikkelaars en (landschaps)architecten. Daarnaass focussen wij ons sterk op de consument.
Het initiatief De Bloeimeesters slaat aan. Vanuit de vakpers is er veel aandacht en momenteel is de coöperatie kartrekker bij de ontwikkeling van een tv-format voor de publieke omroep.


In de buurt

De coöperatie telt nu 6 deelnemers. Het team breidt zich langzamerhand uit met talentvolle beplantingsdeskundigen. De Bloeimeesters zijn bezig met een landelijke dekking van ontwerpers en hoveniers, zodat consumenten en lokale overheden altijd een Bloeimeester in de buurt weten. Uitgangspunt is om samen aan opdrachten te werken en groenprojecten vanuit verschillende zienswijzen naar het beste resultaat te brengen.

Voor meer informatie zie: www.debloeimeesters.nl.


Walter Landesbergen is redacteur van de Bloemenkrant en eigenaar van GroenVandaag, het bloemen en planten nieuwsplatform voor de consument.


* Fotobijschrift De Bloeimeesters: 2de van links Cor van Gelderen (tuinontwerper en beplantingsdeskundige), eerste van rechts Frank Zoontjes (beplantingsadviseur).