Uitreiking Dutch Flower Awards 2021
Uitreiking Dutch Flower Awards 2021 Foto: fotomel.nl

Omzet en kosten stijgen

n Uitreiking Dutch Flower Award 

Award n Hoewel in veel van haar bedrijven een groei wordt verwacht, wilde CEO Jan van Dam van Dutch Flower Group (DFG) bij de uitreiking van de awards 2021 tijdens de Trade Fair Aalsmeer de verwachte omzetcijfers niet weergeven. Het jaar is nog niet ten einde, was zijn uitleg “en we onze verwachte omzet en mogelijke groei op dit moment nog niet kunnen communiceren”.  

DOOR JOHAN BOS

In 2019 zette DFG ongeveer 1,7 miljard om. Vorig jaar, toen ook de awards-uitreiking niet kon doorgaan wegens corona, was de omzet een stuk minder, maar het gaat nu goed met de groep, zei hij. Het was de negentiende uitreiking van Dutch Flower Awards en de eerste voor Van Dam, die begin van dit jaar Marco van Zijverden opvolgde als CEO.

Awards

De awards gingen dit jaar naar Holstein Flowers in de categorie bloemen, door Van Dam een "grootheid in gerbera” genoemd, Esperit Plants (categorie planten) en Del Golfo uit Italië, een buitenlandse leverancier van een breed assortiment bloemen en duurzaam door vele innovatieve systemen. Ook VIP Roses en Quality (bloemen), OK Plant en De Hoog Orchids (planten), alsmede Xpression Flora Group uit Kenya en Killowen Orchard uit Ierland (buitenlandse leveranciers) waren genomineerd. Van Dam deelde ook de Preferred Partner Recognition uit aan Glocalities.

Retail

Bij planten zag hij toename binnen de grootschalige retail (super- en bouwmarkten en tuincentra), evenals een groei bij e-commerce partners waarvoor DFG werkt. Het komende jaar wordt volgens Van Dam spannend. “We verwachten dat de consumentenvraag zal aanhouden, maar daarnaast minder aanbod en hogere kosten met name voor energie, grondstoffen, transport en arbeid”, zei hij. Voor DFG zijn de doelgroepen medewerkers, klanten en kwekers het belangrijkst, zij hij.

Garanderen

 “Om beschikbaarheid van product te garanderen en samen te werken aan markgerichte innovaties zijn vooral kwekers belangrijk. Maar tot de strategie van de groep behoren ook de logistieke ketens. Digitalisering en verduurzaming. “Ons duurzaamheidsprogramma hebben wij dit jaar omgedoopt in ‘impact25’. Ik ben er trots op dat DFG per 1 januari volledig overstappen op windenergie, als onderdeel van onze ambitie klimaatneutraal te opereren.” 








Donatie Afriflora, Tradefair 2021