Afbeelding
Foto:

IFTF Expo boven verwachting

De Internationale Floriculture Trade Fair (IFTF) Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bood een mooi platform vol kleurrijke zaken en inspiratie.

 Dat er minder exposanten kwam door corona, maar kopers en kwekers wisten elkaar uitstekend te vinden.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Bij de exposanten is de beurs boven verwachting goed ontvangen” zegt IFTF woordvoerder Dick van Raamsdonck. “In totaal zijn er 17.250 bezoekers geteld uit 103 landen. Veel bezoekers dus en onder hen een uitstekend koperspubliek. Zowel voor de kwekers, als de veredelaars en andere leveranciers. Opmerkelijk was dat de bezoekers gemiddeld een veel langere tijd op de beursvloer hebben doorgebracht ondanks het gegeven dat de beurs veertig procent kleiner was. De stemming was ronduit positief. Kort samengevat was het onverwacht toch nog een zeer geslaagd evenement.

Positief

De onzekerheid over hoe het zou kunnen uitpakken, heeft eigenlijk iedereen positief verrast. Het bewijst weer eens te meer dat je de uitkomst van een beurs nooit kan voorspellen. Niet in goede en in slechte tijden.”

Kleurrijk middelpunt

Natuurlijk werd bij het entree het nodige rozengeweld gemist, maar dat deed niet af aan de exposanten die wel vertegenwoordigd waren. FSQ bijvoorbeeld, dat stralend aanwezig was met een grote stand boordevol rozen als kleurrijk middelpunt van de beurs. Enorme vazen gevuld met alle kleuren rozen trokken ieders aandacht. Of neem Pagter, waar Loes van der Tolen vertelde dat zij vanwege de coronaperikelen ook wel getwijfeld hadden. “We hebben iets minder uitgepakt dan normaal. Het blijft onzeker allemaal en dan wil je niet teveel kosten maken als de beurs onverwacht niet door zou gaan. Maar gelukkig ging het door. Er komen hier de juiste kopers.” Het topproduct van Pagter is momenteel de Procona, een duurzame herbruikbare rechthoekige bloemenemmer met binnen emmer, welke zorgt voor bijna 25% meer belading.

Breed noviteitenaanbod

De internationale standhouders waren goed vertegenwoordigd waarbij Colombia, Italië, Ethiopië, Kenia en meer inmiddels een vertrouwd beursbeeld gaven. Naast kwekers, veredelaars, importeurs, exporteurs waren ook specialisten in dienstverlening, toegevoegde waarde, transport en techniek goed vertegenwoordigd. Naast een breed noviteitenaanbod en andere nieuwe ontwikkelingen was ook duurzaamheid een item dat veel aandacht kreeg. Een stand die eveneens veel belangstelling trok was die van Havatec, waar de twister werd gedemonstreerd. Een volautomatische bosmachine. De beurs bood weer een ketenbreed verhaal. De volgende IFTF is van 9 tot en met 11 november 2022.