Afbeelding
Foto: Lucienne van der Stouwe

Bloemsierkunst in KoepelKathedraal

Geluk n Bloemsierkunstenaar Peter van Asselt en Tini Brugge presenteren twee ‘groene’ kunstwerken in de KoepelKathedraal Haarlem. In de thematentoonstelling Geloof in Geluk reflecteren twintig deelnemers op het thema geluk. Zij vonden hun inspiratie in geloof, kunst, natuur, muziek en hun bijdragen worden in een route door de KoepelKathedraal gepresenteerd. De meeste onderdelen zijn specifiek voor die plek in de KoepelKathedraal gemaakt en niet eerder gepresenteerd.

Peter van Asselt is liturgisch bloemsierkunstenaar. Hij vertaalt in zijn werk de Bijbel naar bloemenstukken. Het ontwerp van de Levensboom en Kapel van Wijsheid voor Geloof in Geluk ontwikkelde hij samen met Tini Brugge. Zij is biologe en auteur die geloof met de aarde, tuinen, voedsel en bloemschikken verbindt.


Levensboom

De levensboom komt voor in het Genesisverhaal en in het boek Spreuken en Openbaring. In Spreuken is de levensboom het symbool van voorspoed en wijsheid. Voor Geloof in Geluk ontwierpen Peter van Asselt en Tini Brugge een levensboom die is aangekleed met de Epipremnum-plant. 

Gedurende de tentoonstelling zal de liturgische schikking worden aangepast aan het moment in het jaar. Kapel van Wijsheid In de Joodse traditie worden de zeven zuilen verbonden met de zeven scheppingsdagen, de zevenarmige kandelaar (Menorah), maar ook met de vijf boeken (Pentateuch) en de twee profeten Mozes en Elia. In de christelijke traditie wordt Maria aangeroepen als ‘huis van of zetel Wijsheid’. De Kapel van Wijsheid bestaat uit een constructie van mos waarin de zeven woorden van wijsheid zijn verwerkt. 


Geloof in Geluk is t/m 3 april 2022 te zien.

De KoepelKathedraal is op maandag t/m zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
Entree (incl. beklimming torens): volwassenen €8,50, volwassenen online €7,50, kinderen 5 t/m 12 jaar €4,00 (tot 4 jaar gratis).
Bankgiro Loterij, VIP-kaart & houders HaarlemPas: gratis.

Voor meer info:
www.koepelkathedraal.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding