Afbeelding
Foto: vvbvanbree

Plantion fors on tour in de regio

Een bijdrage van André van Kruijssen, Algemeen Directeur Plantion

Regio n Plantion zet in op verbinden en innoveren. Deze zomer zijn we gestart met het houden van regiobijeenkomsten. In totaal houden we dit jaar 8 bijeenkomsten in de diverse regio’s in Nederland waar we de leden en gastleden per regio voor uitnodigen. Het doel is informatie uitwisselen en vooral elkaar beter leren kennen en luisteren naar de wensen en zorgen die er leven. Op deze manier willen we leden en gastleden informeren over de verschillende diensten en erachter komen op welke manier de leden en gastleden betrokken willen zijn bij de coöperatie.

Elke regiobijeenkomst is op het bedrijf van een van de kwekers. Plantion is zelf ook met medewerkers aanwezig, waaronder een directielid en een deel van het bestuur. Het programma is altijd informeel met een rondleiding, korte presentaties en vooral veel ruimte om informatie uit te wisselen en nader kennis te maken. De eigen Plantion catering verzorgt de inwendige mens.
We hebben nu vier regiobijeenkomsten gehouden en er volgen er tot december nog 4. Deze bijeenkomsten vinden vanaf heden jaarlijks plaats.


Opkomst

De opkomst van de eerste vier bijeenkomsten is opvallend goed te noemen. De opzet wordt goed gewaardeerd. Opvallende zaken die hierbij naar voren zijn gekomen zijn het gewenste persoonlijke contact met medewerkers. Vooral de korte lijnen worden gewaardeerd. Het wordt als zeer belangrijk ervaren om medewerkers persoonlijk te kunnen spreken. Er wordt ook gevraagd om te blijven investeren in goede bemiddelaars. Aandacht daarbij ook voor tijdige opvolging, dit gezien een aantal bemiddelaars tegen hun pensioen aanzitten.


Collectief

Er wordt ook gevraagd zaken zo eenvoudig mogelijk te houden voor de kweker. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de milieucertificering. Neem ons mee in de veranderingen, geef aan wat ze hiervoor moeten doen en wat dit betekent. Er is onzekerheid of de kleinere familiebedrijven nog wel een toekomst hebben. Hier is zeker een rol weggelegd voor de coöperatie. Collectief kunnen diensten beter passend gemaakt worden op de mogelijkheden van deze nog grote groep kwekers.

Niche producten

Een ander onderwerp dat de gemoederen bezighoudt is het behoud van assortiment en dan met name de niche producten. Hoe zorgen we er met elkaar voor dat we een mooi en breed aanbod van producten behouden. Worden deze producten voldoende gewaardeerd en hoe kunnen deze producten het beste onder de aandacht van de kopers worden gebracht.
Ook werden er veel vragen gesteld over Klok Voorverkoop, transport(kosten) en het maken van foto’s. Klok Voorverkoop vraagt het tijdig insturen van de informatie, een actueel prijsbeleid en kan goede informatie opleveren over de marktsituatie. We hebben duidelijk gemaakt dat Klok Voorverkoop blijft groeien en dat deelname hieraan afhankelijk van het product voor vele kwekers voordelen op kan leveren.

Onze eerste evaluatie van deze bijeenkomsten is meer dan positief te noemen, de kwekers zijn betrokken en willen graag met elkaar en met ons in gesprek. Dit maakt de verbondenheid met de coöperatie alleen maar sterker!


André van Kruijssen
Algemeen directeur Plantion


Afbeelding