Frans Beijk, Patrick van Dijk en Owen Carroll plantten de eerste bollen.
Frans Beijk, Patrick van Dijk en Owen Carroll plantten de eerste bollen. Foto:

Eerste bloembollen voor seizoen met bezoekers

n Flower Classics thema Keukenhofseizoen 2022

Publiek n Het voorjaar kan Keukenhofdirecteur Bart Siemerink niet snel genoeg beginnen. Samen met zijn team kijkt hij er reikhalzend naar uit om in het voorjaar 2022 weer volop bezoekers te mogen begroeten in Keukenhof. Donderdag 7 oktober werden hiervoor de eerste bollen geplant.

DOOR WILMA VAN VELZEN

De tuinmedewerkers Frans Beijk, Patrick van Dijk en Owen Carroll mochten het voortouw nemen. Zij plantten de eerste bollen voor het nieuwe Keukenhofseizoen in het Zocherparkgedeelte met de vijver en het uitzicht op het beeld het Witte Paard en de Engelse landschapsbrug. Frans Beijk, die zich ook toelegt op de tuinontwerpen, vertelde dat dit deel in het voorjaar prachtige kleurvlakken zal vertonen.

7 miljoen bollen

“Het bollen planten is altijd weer een flinke klus”, zegt Siemerink. “Maar er moeten dan ook meer dan 7 miljoen bollen worden geplant. Straks in het voorjaar zijn er wel meer dan 800 soorten tulpen in Keukenhof te vinden. En dan zijn er nog de andere bolbloemen zoals krokussen, narcissen en de bloemenshows in de paviljoenen. Zo’n honderd bollenkwekers en vijfhonderd kwekers van snijbloemen leveren hiervoor jaarlijks hun beste bollen en mooiste bloemen.”

Ticketshop

Na twee coronaseizoenen met alleen online beelden zei Siemerink het geweldig te vinden weer bollen te mogen planten voor een echt publiek. Er gaat volgens hem niets boven het life beleven van de kleuren en geuren van de overweldigende bloemenpracht die Keukenhof elke lente weer biedt. De ticketshop draait al op volle toeren en hoewel er minder bezoekers worden verwacht uit werelddelen als Amerika en Azië ligt de focus meer op hogere bezoekersstromen uit de Europese landen. Vooral uit Frankrijk en Spanje. “We gaan uit van een miljoen bezoekers, waarbij het wel een beetje een uitdaging zal zijn hoeveel seizoenmedewerkers we gaan oproepen en of we deze pool weer op volle sterkte krijgen.”

Volledig handelsassortiment

Hoofdarrangeurs Heleen Valstar en Dries Lecke zijn volgens parkmanager Henk de Mooij opnieuw aan de bloemenshows verbonden. “Afgelopen week zijn de contracten getekend. Heleen legt zich toe op het Oranje Nassau Paviljoen en Willem Alexander Paviljoen en Dries gaat weer met de orchideeën aan de slag in het Beatrix Paviljoen. Classic Flowers is een meer dan inspiratievol Keukenhofthema voor hen. Uiteraard openen we met een spectaculaire tulpen- en hyacintenshow en krijgt het product Lisianthus een soloshow waarbij het volledige handelsassortiment wordt getoond. Veel enthousiasme is er eveneens voor het realiseren van de grootste rozenshow en staat er meer moois te gebeuren. Maar ook wil Keukenhof nog meer dan anders een platform en ontmoetingsplek zijn voor het bloemen- en plantenvak, naast het laten zien van alle prachtige producten aan een groot en internationaal consumentenpubliek.”

Tijdslot

Voor 2022 zijn tickets per dag en per tijdslot beschikbaar via www.keukenhof.nl Zo komt er een maximaal aantal bezoekers per dag."Daarmee wordt de beleving voor de bezoeker nog beter en voorkomen we drukte op de wegen,” aldus Siemerink. Keukenhof is in 2022 geopend van 24 maart t/m 15 mei.