Rene Schrama en Bart Siemerink tijdens de kleurrijke opening.
Rene Schrama en Bart Siemerink tijdens de kleurrijke opening. Foto:

Kleurexplosie in dahlia's

Dahlia n Waren het de week ervoor de dahliamozaïeken die in de dorpen van de Bollenstreek imponeerden dan waren het deze keer de Holland Dahlia dagen gezorgd hebben voor extra kleur in de streek. 

Deze stonden in het teken van het eerste lustrum van het Holland Dahlia Event. Vele honderden dahlialiefhebbers hebben konden afgelopen week genieten van de mooie dahlia’s. Op meerdere bezoeklocaties in de Bollenstreek waren dahliatuinen te bewonderen en op de locatie Kasteel Keukenhof zelfs nog het hele weekend. Rond het thema ‘Wedding Fairytales’ stonden daar prachtige dahliaobjecten zoals een dahliaprieel, met dahlia’s gevulde mandjes in een boom, dahlia’s in stro en meer. Vanuit samenwerking met het Clusius College in Alkmaar hebben eindejaarstudenten van de opleiding Bloem & Design dit gerealiseerd. Bij de Hofboerderij waren arrangementen en dahlia’s op vaas te zien. Drie levensgrote dahliaharten stalen de show, alsmede een megagrote fauteuil in knalroze dahlia’s die bezoekers uitnodigde hierop plaats te nemen voor een fotomomentje. Met medewerking van vrijwilligers van het Bloemencorso Bollenstreek waren alle grote objecten met dahlia’s bekleed.

Extra aandacht

Bij de opening van het vijfde Holland Dahlia Event woensdag 1 september in de kasteeltuin zei voorzitter René Schrama dat hij dit eerste lustrum graag groots met alle vakgenoten erbij had willen vieren. De beperkingen hielden dit tegen, maar de setting is geweldig. “Toen we vijf jaar geleden van start gingen met het Holland Dahlia Event om extra aandacht te vragen voor ons prachtige product, hadden we niet gedacht dat dit zo’n vlucht zou nemen. De dahlia is in korte tijd enorm populair geworden en dat zien we ook aan de verkoopcijfers. Het assortiment met zijn vele kleuren en vormen spreekt aan en de online verkoop neemt toe waarbij het vooral jonge mensen zijn die ze kopen. Hierdoor zien we een hele nieuwe markt ontstaan. Ook worden steeds meer dahliaknollen voor het telen van snijbloemen verkocht.”
 

Groenopleiding

Het Holland Dahlia Event succes is volgens Schrama mede te danken aan de ketenbrede ondersteuning van bloemenkwekers, knollenkwekers, knollenexporteurs en dienstverleners. “Zorgen maken we ons wel over de vergrijzing in ons vak. Door aandacht te vragen voor dahlia’s en ook het Clusius College erbij te betrekken hopen we meer jonge mensen te kunnen motiveren voor een groenopleiding, kwekerij of handel. Daarom zijn we blij dat we voor de vierde keer op de locatie Kasteel Keukenhof te mogen openen, want dit is niet alleen een prachtige omgeving voor onze dahlia’s, Keukenhof heeft ook alle tools in huis om onze boodschap uit te dragen.”

Weddingbloem

Het thema ‘Wedding Fairytales' vertelt dat dahlia ook heel geschikt is als weddingbloem. Het voornaamste teelt- en handelsgebied van dahlia's bevindt zich tussen Leiden en Haarlem. Vandaar de vele bezoeklocaties in deze regio om het prachtige handelsassortiment en nieuwe dahlia's te laten zien. Vijf bezoeklocaties waren ook opengesteld voor publiek waaronder de CNB Showtuin bij De Tulperij in Voorhout met wel 650 soorten dahlia's, Fa. H.A. van Eeuwijk & zn. (Lisse), Fred De Meulder Export BV (Hillegom), FBT Showtuin bij The Tulip Barn (Hillegom) en de locatie Kasteel Keukenhof (Lisse). Pluktuinen werden verzorgd door De Tulperij, De Meulder en The Tulip Barn.

Afbeelding