Afbeelding
Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

"Het is geen optie om niet met elkaar te blijven spreken"

vervolg interview pagina 12

7. Is er bij het bepalen van de strategie een risicoberekening gemaakt met betrekking tot het verliezen van klanten en leden?


Van Mechelen: "Zoals elke professionele organisatie maakt ook RFH zogenaamde ‘gevoeligheidsanalyses' en houdt RFH rekening met diverse scenario's en kijken we naar kansen en risico's. Die overwegingen delen we met de RvC en zo nodig ook met de Ledenraad. Dat is ook nooit anders geweest en is ook niet uniek voor deze periode. Primair kijken we naar wat het betekent voor de coöperatie, want dat is het gemeenschappelijk belang waar we voor staan.
Leden en klanten maken hun eigen afweging. Wij bieden diensten waar behoefte aan is met tarieven die we zo laag mogelijk houden. Uiteindelijk is het de afweging van de ondernemer om daar gebruik van te maken. We doen er alles aan om het iedereen naar de zin te maken, maar dat lukt helaas niet altijd.”

8. Waarom zijn de consequenties die de nieuwe strategie met zich meebrengt niet met leden- en klantensegmenten gedeeld?


Van Mechelen: "We zijn continu en op allerlei manieren in gesprek met leden en met andere klanten, zoals kopers. We hebben in de afgelopen jaren de hoofdlijnen van de strategie met kwekers en kopers gedeeld en hebben ook met hen gesproken over de uitvoering. Dat geldt zeker ook voor Floriday.
Terugkijkend hebben wij onderschat wat de digitale transitie, de overstap naar Floriday, voor leden, kopers en softwareleveranciers, maar ook voor onszelf, betekent. De praktijk is veel weerbarstiger dan gedacht, ook vanwege de diversiteit van spelers en business modellen in onze sector. Dus is er meer tijd nodig. Niet alleen bij ons. Ook bij veel kopers, kwekers en softwareleveranciers. Uitgangspunt is: het moet werkbaar zijn in de praktijk.
Dat betekent niet dat we ieders huidige proces exact gaan kopiëren, want daar wordt het niet efficiënt van. Ieder zal zich in zekere mate moeten aanpassen. Dat is typisch voor digitalisering. Anders bereik je nooit de voordelen.”


Onzekerheid is onvermijdelijk

RRFH

Communicatie

Van Mechelen: "Wat wel juist is, is dat ook wijzelf niet alle consequenties kunnen voorspellen en doorzien. En ook is het goed mogelijk, dat we over bepaalde zaken soms langs elkaar heen praten zonder dat we het doorhebben. Communicatie is cruciaal, maar niet altijd eenvoudig. Wanneer er in een sector, zeker in een sector met een supply chain bestaande uit tal van schakels, gedigitaliseerd wordt, gaan de panelen nu eenmaal schuiven. Dat geeft onzekerheid, voor meestal bijna alle sectorspelers. Dat moeten we met elkaar begrijpen en ook accepteren, onzekerheid is onvermijdelijk.
Ook voor RFH zelf. Hoe het balletje exact gaat rollen, welke diensten we exact gaan ontwikkelen en op welke manier en welk moment, en ook wat de gevolgen precies zijn: dat is ook nauwelijks te voorspellen. Net zomin als hoe andere sectorspelers zich gaan ontwikkelen. Vandaar dat het zo belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en zoveel mogelijk samen te ontwikkelen wat goed is voor de sector, ook als er nog veel onzeker is.”

9. Op hoeveel leden en klanten is gerekend die zich gaan aansluiten uit welke delen van de wereld, en hoe gaat RFH die dienen met de trias bestellen-betalen-bezorgen?

Van Mechelen: "Zoals ik al aangaf is de diversiteit aan kwekers en kopers een echte uitdaging, en dat is nog mild uitgedrukt. Daarom gaan we meer denken en werken vanuit segmenten. Segmenten kwekers en segmenten kopers. Wanneer een bepaalde dienst of propositie interessant is voor (een groot deel van) een bepaald segment, is dat reden om het te gaan ontwikkelen, ook als het voor andere segmenten minder relevant is. Een benadering van "one size fits all” werkt gewoon niet met deze diversiteit aan leden en andere klanten. Het belang van segmentatie is een van de zaken die nadrukkelijk naar voren is gekomen het afgelopen halfjaar.
Een paar concrete voorbeelden: op verzoek van onze internationale leden hebben we de mogelijkheid ontwikkeld om betalingen te doen is US dollars. Die pilot bleek succesvol en daarom gaan we binnenkort opschalen. Op verzoek van grote kwekers in NL die veel doen in het directe kanaal, kijken we naar het ontwikkelen van een betalingsmogelijkheid met ingebouwde betaaltermijnen. Voor deze zelfde groep kijken we op hun verzoek hoe we ze kunnen ontzorgen door de facturatie met bepaalde klanten van hen over te nemen. Dat moeten ze nu zelf doen omdat RFH dat niet faciliteert. Dit zijn slechts enkele voorbeelden.”

10. Hoe onbespreekbaar blijft de strategie als RFH en de handel niet tot elkaar komen?


Van Mechelen: "Zoals gezegd, ons punt aan de horizon is mede een antwoord op diverse trends en ontwikkelingen die er zijn in de sierteeltmarkt. Denk aan Digitalisering, Internationalisering, Consolidatie, Duurzaamheid, Fijnmazigheid. Onze visie, of zo je wilt onze ambitie, onze stip op de horizon met een centrale rol voor Floriday, is stabiel, maar de weg ernaartoe zullen we samen moeten vormgeven, zoveel mogelijk in overleg. Dat het op sommige punten schuurt of gaat schuren, is onvermijdelijk. Dat moet ook kunnen, is gewoon zakelijk, zolang alle partijen daarover maar helder naar elkaar zijn.
We zouden veel meer tijd moeten steken juist in de dialoog over hoe we elkaar kunnen helpen en versterken, de win-win gebieden opzoeken en doorontwikkelen. Dat geeft positieve energie en vooruitgang.
De zaken die schuren moeten we niet verstoppen, integendeel maar we moeten ook voorkomen dat die de boventoon voeren. Dan verliezen we allemaal terwijl er juist zoveel mooie kansen liggen om op te pakken. Het is helemaal geen optie om niet met elkaar te blijven spreken en samenwerken. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat we dit met elkaar weer in beweging krijgen. Daarbij zullen alle partijen duidelijkheid van zaken moeten geven, voor zover de zaken al bekend zijn en die duidelijkheid geven dus ook kan. Ook hier geldt: dit is tweerichtingsverkeer. Tegelijk oversteken, transparant en op basis van vertrouwen.



Samen optrekken op basis van vertrouwen

We zitten samen in deze sector, hebben samen deze sector grootgemaakt en moeten, of ik kan misschien beter zeggen: mogen, samen verder optrekken om de toekomst vorm te geven.

We moeten ook niet vergeten dat er concurrentie van buiten Europa op ons afkomt. Ook de sierteelt wordt steeds meer een mondiale business. Elkaar helpen en versterken is juist daarom zo belangrijk om onze gezamenlijke draaischijf in sierteeltland groot en relevant te houden.”


Afbeelding