Extra ledenraadsvergadering, 20 mei 2020
Extra ledenraadsvergadering, 20 mei 2020 Foto: RFH

Controlefunctie alleen in de handen van de RVC

vervolg van pagina 5

affiniteit n Blind vertrouwen in de directie en het loslaten van de controlefunctie pakte bij 100% digitaal in ieder geval niet goed uit, gaf ledenraadslid Matthijs Barendse toe, die het punt Floriday behandelde. ‘De digitale processen waren leidend. Te laat werd ingezien dat affiniteit met bloemen en planten binnen RFH op de achtergrond zijn geraakt, waardoor de dagelijkse werkwijze op de kwekerijen en in de handelsbedrijven onvoldoende zijn meegenomen bij de bouw van Floriday.’

Berouw en beterschap

De informele ledenraadsvergadering werd een avond vol gemeend berouw en beloofd beterschap. Raadsleden, directie en RVC, staken, na een maandenlange periode van zelfevaluatie, geregeld de hand in eigen boezem door te bekennen dat op tal van terreinen, zoals 100% digitaal, milieucertificering en communicatie tal van missers zijn gemaakt.
Maar er is van geleerd werd er in koor aan toegevoegd. Al nuanceerde Van Schilfgaarde dat een en ander wel mensenwerk blijft, en waar mensen werken…
Maar alle gremia beloofden beterschap, waar RFH, inclusief de ledenraad, in de praktijk van de laatste maanden ook daadwerkelijk blijkt van geeft.
De ledenraad gaat haar signaalfunctie zelfs opkrikken met een heuse signaalmeter. Een soort thermometer die eens per kwartaal wordt afgelezen om te zien waar in het ledenbestand de koorts zit. De meter moet de betrokkenheid van de leden bij RFH vergroten. Jack Goossens kondigde een nieuwe IT-commissie aan, speciaal om de uitrol van Floriday verder zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen.

Niet geblaft, niet gebeten

Naast de breed uitgedragen Mea Culpa waren de eensgezindheid en vastberadenheid van de zogenoemde bestuursdriehoek toch het meest in het oog springend. Ledenraad, RVC en directie voelen geen enkele twijfel aan de uitgestippelde concernstrategie. Sterker, de avond werd juist ervaren als een blijk van steun voor de ambitie van het veilbedrijf, zoals Van Schilfgaarde het formuleerde. Wat anders moet is de uitvoering, de strategie staat niet ter discussie, luidde de conclusie.
Daarom heeft de ledenraad niet geblaft en niet gebeten. Daarom heeft de RVC niet ingegrepen. Daarom zal de directie voortgaan op de weg die is ingeslagen. De extra levensraadsvergadering resulteerde in een extra steuntje in de rug voor de uitgezette koers.

Diversiteit

Toch lijkt het niet waarschijnlijk dat de bijeenkomst het begin van het einde van het tumult in de sector inluidt. Vooralsnog lijken de gemoederen tot bedaren gebracht. Maar onderliggende kwesties, zoals wantrouwen tegen directie en de geconstateerde machteloosheid van de ledenraad kan een evenzo goed een veenbrand zijn die bij het minste en geringste oplaait.
Daarvan zijn Van Schilfgaarde, Van Mechelen, Goossens en de ledenraad zich terdege bewust. De diversiteit binnen de coöperatie wordt door alle betrokkenen gezien als een complex probleem, waar niet een-twee-drie oplossingen voor te vinden zijn. Verscheidenheid, tegensprekende belangen mogen dan door Van Schilfgaarde betiteld worden als de kracht van de coöperatie, het is even zo goed het lont in het kruitvat. Er hoeft maar iets te gebeuren.

Dilemma's en keuzes

Van Schilfgaarde waarschuwde daar al voor in zijn nabeschouwing van de avond. Hij sprak over de dilemma’s waarvoor de directie met regelmaat wordt geplaatst en geplaatst zal worden. Aan welke sentimenten en belangen geef je voorrang? Er zullen keuzes moeten worden gemaakt die niet bij iedereen goed gaan vallen, aldus de CEO. ‘Keuzes die we goed voorbereiden, zorgvuldig afwegen en goed zullen toelichten.’

De eerste keuze zal al heel spoedig opduiken: de relatie met de handel. Wordt de handel serieus genomen als gesprekspartner of net als de petitie ter zijde geschoven? De eerste gesprekken zijn geweest. Gesprekken waarover RFH en VGB naar buiten toe geen mededeling doen. Op de site van RFH staat slechts dat het gesprek van 25 mei constructief was en dat beide partijen de intentie hebben om het overleg voort te zetten.

Constructief. Dat klinkt geruststellend. Maar in diplomatieke zin gebruikt, kan het evenzo goed alarmend zijn. Constructief. Je kan dat twijfelvolle etiket ook op de extra ledenraadsvergadering plakken.


Walter Landesbergen


Jack Goossens
Steven van Schilfgaarde