Voorzitter ledenraad, Marcel van Tol
Voorzitter ledenraad, Marcel van Tol Foto: rfh

Niet geblaft, niet gebeten

n bestuursdriekhoek RFH vastberaden en eensgezind

RFH n Als de extra ledenraadsvergadering iets heeft bevestigd, dan toch wel dat Royal FloraHolland een zonderling samengesteld orkest is. Met blazers, strijkers en slagwerkers, maar ook sambaballen, vuvuzela’s en nostalgische trekzakken. Een en ander geleid door een dirigent die het noten lezen nauwelijks machtig is en spelend in een zaal waarin ingrijpende restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Desondanks klinkt de muziek prachtig.


Door Walter Landesbergen

Marcel van Tol, voorganger tijdens de vergadering, formuleerde het wat anders. Maar het is voor iedereen duidelijk dat coöperatie Royal FloraHolland een bonte verzameling van leden huisvest waarvoor het gezegde opgaat: zoveel hoofden zoveel zinnen.

Hoe bestuur je dergelijke coöperatie?


ALV

In zijn bijdrage gaf raadslid Jan Mantel aan, hij nam het agendapunt governance voor zijn rekening, dat dit tot 31 mei 2018 is geprobeerd met adviesraden en de Algemene LedenVergadering. Een bestuursvorm die niet langer houdbaar bleek, omdat de adviesraden te laat en onvoldoende inzicht kregen in strategische thema’s, en de koers in de meeste gevallen door de directie al was beklonken, zodat alleen bijschaven restte.

Ledenraad

De ledenraad, die op 1 januari 2019 van start ging, werd het gedroomde alternatief. Uitgerust met de formele wettelijke bevoegdheden die de ALV ook genoot, zoals het vaststellen van de jaarrekening en het benoemen van commissarissen.
Met deze bevoegdheden kan de ledenraad bijten als dat nodig is, zoals dat in bestuurdersjargon heet. Daarnaast heeft de ledenraad middels haar adviserende en signalerende functie grote invloed op het reilen en zeilen van de coöperatie. Mantel noemt dat blaffen.
Mantel beschouwt de ledenraad dan ook als een grote stap vooruit. Volgens hem is de strategische discussie tussen leden en bestuur naar een hoge niveau gebracht, omdat de ledenraad een professioneler klankbord is en een betere controleur. Daarom, zegt Mantel, voelen de leden zich ook beter betrokken.

Floriday

Zo positief is RFH-lid en cactuskweker Gert Ubbink niet. Ubbink, ondertekenaar van de Noodrem-petitie, is bijzonder teleurgesteld in de ledenraad. Hij stelt dat de raad, ondanks alle vragen, signalen en waarschuwingen niets heeft gedaan om de Floriday-trein te stoppen.
Dit terwijl er te veel aan het systeem mankeerde om het te introduceren, zoals essentiële functionaliteiten en voorwaarden voor gebruik. Op de vraag welke dwingende rol de PSD2-wetgeving nu speelde bij de voorgenomen verplichting van 1 januari 2021, is men tot op heden niet ingegaan.
Kortom: kritiek werd niet door de ledenraad gehoord, actie niet ondernomen, vragen bleven onbeantwoord. Tot aan het moment dat de directie van RFH uit eigen beweging en onder grote druk van leden de deadline van het project Floriday losliet, op 20 december 2020.

Choose your Battles

Mantel erkent dat het jonge gremium nog niet voldoende functioneert en haar signaalfunctie dient te verbeteren. Uit zelfevaluatie bleek bovendien dat het voor de raad lastig is als 40 kritische en mondige raadsleden zich vasthouden aan hun stokpaardjes.
Om de invloed van de ledenraad zo goed mogelijk uit te oefenen, beperkt de ledenraad zich daarom tot onderwerpen die bij de leden horen. Choose your battles, noemt Mantel dat.


'Ledenraad als speelpaardje van de directie'

Mantel: ‘De vraag die voor de ledenraad centraal staat, is wat we op hoog niveau met elkaar willen bereiken; hierover wil de ledenraad in gesprek. Alle andere zaken over de bedrijfsvoering, zoals financiën, logistiek, platformen, daarvoor is een statutaire professionele directie en een raad van commissarissen die daar toezicht op houdt.’

Dat ontlokte seringenkweker Kees Alderden de uitspraak dat de ledenraad daarmee het speelpaardje is van de directie.

Lees verder op pagina 7

Jan Mantel, lid ledenraad
Gert Ubbink, lid RFH