Er werd volop meegedacht over de invulling van het RFH-terrein.
Er werd volop meegedacht over de invulling van het RFH-terrein. Foto:

Voorkeur hoogbouw met groen op het RFH-terrein

Groen n Het vrijkomende Royal FloraHolland-terrein kan beter worden bebouwd met hoogbouw in combinatie met groen in plaats van laagbouw met verstening. Dit is de rode draad in de reacties op de plannen voor herontwikkeling van een deel van het terrein van RFH aan de Dijkweg in Naaldwijk.

DOOR FRANK DE KLERK

Volgens projectleider Bert Melles van de gemeente Westland hebben vijfhonderd personen en groepen gereageerd op het verzoek om een visie te geven voor de toekomst van het gebied. Een meerderheid sprak een voorkeur uit voor woningbouw. ,,Wij hebben moeite om hoogopgeleiden aan te trekken omdat er geen huisvesting voor hen is,’’ klonk het.

De voorkeur lag bij appartementen van vier à zes bouwlagen aan de zijde van de Dijkweg. Richting de Lange Broekweg bij het World Horticenter zou de hoogte dan afnemen. Tussen de gebouwen zou ruimte voor voldoende groen moeten zijn. Anneke van Vliet vroeg naar de mogelijkheid van ‘Tiny Houses’ in het gebied. Zij kreeg als antwoord dan deze kleine huisjes erg veel ruimte in beslag nemen en niet aansluiten bij de veelvuldige vraag om appartementen te bouwen. ,,Er is echter nog niets besloten’’, sloot Bert Melles de vraag af.

Historie

Een andere vraag had betrekking op de aansluiting met de bestaande bebouwing aan de Dijkweg. ,,Hoe groen blijft de Dijkweg?’’ Aan deze verbindingsweg tussen Naaldwijk en Honselersdijk liggen veel oude panden en statige herenhuizen naar ontwerp van de bekende Naaldwijkse architect Adriaan Dessing. ,,Hier ligt een prachtig stuk historie, daar houden wij rekening mee’’, luidde het antwoord.

Er waren echter ook tegengeluiden. Voormalige potplantenkweker Koos Verbeek vond het vreemd dat de gemeente een bedrag van een miljoen Euro voor de ontwikkeling van het gebied heeft uitgetrokken. ,,Dat is toch een zaak van Royal FloraHolland waar de gemeente geen geld in hoeft te steken. Een miljoen Euro is erg veel,’’ vond Verbeek. Voor hem hoeft de bedrijvenbestemming van het terrein niet te veranderen.

Agrologistiek

Verbeek wees erop dat de agrologistiek voor de sierteelt extra ruimte nodig heeft. Hoewel het terrein langs de Dijkweg wellicht minder geschikt is voor agrologistiek, kan het wellicht bijdragen om het glasareaal van de tuinbouw te behouden. ,,Waar moet die agrologistiek dan wel komen zonder dat deze ten koste gaat van de tuinbouw’’, verzuchtte Verbeek.


De gemeente Westland startte afgelopen najaar een zogenoemd participatieproject naar de toekomst van het vrijkomende deel van het veilingterrein. Daarbij is versterking van de positie van tuinbouw uitgangspunt maar is woningbouw beslist niet uitgesloten. In de verkenning door de gemeente wordt het gehele 54 hectare grote complex van FloraHolland tussen Dijkweg en Middelbroekweg bekeken evenals de grond langs de Veilingroute en het gebied rond het World Horticenter.

Nieuw distributiecentrum

Royal FloraHolland zelf verricht onderzoek naar een nieuw meer efficiënt distributiecentrum op Mars, het terrein tussen de veilingroute en het World Horticenter. Het onderzoek gaat over de vraag of er een nieuw distributiecentrum moet komen of dat de bestaande gebouwen beter kunnen worden aangepast. De uitkomst van het onderzoek is nog niet bekend.