Rémi van Adrichem: ‘Stick to the basics & Keep it simple’.
Rémi van Adrichem: ‘Stick to the basics & Keep it simple’. Foto: RM Plants

Rémi van Adrichem:
"Het einde is in zicht."

Deze week, donderdag 20 mei, vindt er een extra ledenraadsvergadering plaats naar aanleiding van het petitieverzoek waar Van Adrichem een van de initiatiefnemers van is. Alle leden van Royal FloraHolland kunnen deze extra ledenraadsvergadering bijwonen en genieten spreekrecht.

petitie n Inmiddels is duidelijk dat niet een van de verzoeken gesteld in petitie zal worden ingewilligd. Volgens de statuten van de coöperatie heeft de ledenraad geen mandaat om te besluiten tot het laten uitvoeren van een externe audit met betrekking tot Floriday, verplichte certificering en het handelen van de directie van Royal FloraHolland. Op de aanstaande informele vergadering zal het vooral gaan over de invulling van de adviestaken van de ledenraad en de uitvoering van de strategie.


Van de redactie

3 vragen aan Rémi van Adrichem


Wat verwacht je van de ledenvergadering van 20 mei?


Van Adrichem: “Allereerst hoop ik dat veel leden zich aanmelden en gebruik maken van hun spreekrecht. Los daarvan verwacht ik er verder niet veel van. Het is een informele vergadering, oftewel een digitale kantinebijeenkomst. Deze vergadering zie ik als een doekje voor het bloeden. Omdat onze ledenraad geen mandaat heeft en de gevraagde audits niet kan laten uitvoeren, organiseren ze deze vergadering om toch nog iets met de petitie toe doen. Ik heb het al vaker gezegd: ik heb voor de ledenraad gestemd, maar had er echt iets heel anders van verwacht. Met de huidige governance is onze ledenraad eigenlijk een wassen neus. Er is zeker geen sprake van een gelijke driehoek tussen RvC, ledenraad en directie.”

Ppetitie

Nu ook de VGB met RFH botst, is de situatie explosief?


Van Adrichem: “Omdat onze directie onverstoord haar eigen koers blijft varen, compleet verstomd is voor kritiek en advies, zijn we nu in een situatie beland dat de tent spreekwoordelijk in brand staat. Bij brand moet je eerst blussen. Maar daarna komt het belangrijkste, namelijk het opsporen van de oorzaak van de brand. Klinkt simpel maar de directie van onze veiling blijkt dit niet te snappen.
Men denkt met haar Mea Culpa de brand te hebben geblust is. Helemaal fout, want de brandhaarden zijn niet weggenomen. Sterker nog, door te zeggen dat een petitie helemaal niet nodig was en tegelijkertijd blijven communiceren dat de strategie niet ter discussie staat, is het explosiegevaar juist toegenomen.
In een column schrijft Steven van Schilfgaarde dat hij veel steun krijgt voor de gekozen strategie die mede tot stand is gekomen door de vele goede gesprekken met onder andere het klantenplatform. Dat zijn dezelfde VGB-leden die nu uit alle vormen van overleg stappen en RFH een duidelijk ultimatum hebben gesteld.
Onze directie bezit de bijzondere gave om de indruk te wekken dat ze graag willen luisteren, open staan voor goede input om vervolgens onveranderd de eigen koers doorzetten. Het aantal brandhaarden neemt daardoor alleen maar toe. Ik som op en dan ben ik niet eens volledig:
• Floriday • Verplichte certificering • Gebrekkige Governance • Afwijzen van de reikende hand van de VGB • Kwekers die lidmaatschap gaan beëindigen • Sluiten van fysieke veillocaties • Onderzoek van ACM inzake Floriway • Landelijk veilen, nummerdrukken, schouwen, fotografie • Verplichting tot fustinkoop bij RFH

Hoe is dat mogelijk, vraag ik me af.
Zo ga je toch niet om met onze coöperatie, het ledenkapitaal en onze de klanten. En dat terwijl de rol van de veiling in de basis onverminderd een heel eenvoudige is.”


Wat zou je de directie van Royal FloraHolland willen meegeven?


Van Adrichem: “Steven, bemoei je niet met hoe kweker en handelaar met elkaar zaken doen, maar zorg ervoor dat ze goed, eenvoudig en kostenefficiënt kunnen samenwerken. Wil een koper of kweker graag via de klokken werken, zorg dan dat de kosten hiervoor duidelijk zijn en faciliteer dit. Hetzelfde geldt voor de kweker en koper die graag rechtstreeks zaken doen, met of zonder logistiek. Zorg voor een eenvoudig afrekensysteem. Belast de kosten door waar ze gemaakt worden. Faciliteer indien gewenst de logistiek binnen de gebouwen en klaar is je opdracht.
Onze coöperatie moet functioneren als goede smeerolie tussen kweker en handelaar. Als je dit simpele model gaat toepassen, kun je gelijktijdig flink de bezem halen door je huidige organisatie en hoef je je ook geen zorgen te maken over een nieuw verdienmodel.
En laat vooral het optuigen van verdienmodellen over aan echte ondernemers, zoals je leden en klanten. Kortom ‘Stick to the basics & Keep it simple’.
Beste Directie en RvC, lees nog eens heel goed de handreiking van de VGB en ga er mee aan de slag. Stop ermee om te blijven roepen dat de strategie niet ter discussie staat. Het is 1 minuut voor 12, voordat echt alles explodeert en in brand vliegt."

Het einde in zicht

Dat bedoel ik met ‘het einde is in zicht'. Als er niet op hele korte termijn grote veranderingen plaats vinden, vrees ik echt dat onze marktplaats zal gaan versnipperen en zelfs uit elkaar zal vallen en daar schiet niemand wat mee op. Wij allen, kwekers en kopers, zijn gebaat bij een sterke marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Ik hoop echt dat Royal FloraHolland een coöperatie blijft waar alle kwekers en kopers hun marktplaats kunnen blijven vinden.”


Afmijnza Koper Klokken FloraHolland Rijnsburg 08-11-2010