Afbeelding
Foto: walter landesbergen

Samen groeien ambitie nog waarmaken

RFH n Het jaarverslag 2020 van Royal FloraHolland onderstreept nog eens de financiƫle noodzaak om de marktplaats te transformeren. Het verdienmodel van RFH dat rondom de klok is gebouwd, kraakt in haar voegen. Inkomsten nemen af, bezuinigen zijn ontoereikend en nieuwe diensten nog verre van volwassen om soelaas te bieden. Daarbij aangetekend of nieuwe diensten dat op termijn bieden, want acceptatie is daarvoor voorwaarde.

Sinds haar aantreden staat de directie van RFH voor een loodzware klus. Het optuigen van een gezond en toekomstbestendig business- en verdienmodel op een wijze zonder zich van haar leden, klanten en kopers te vervreemden.
De directie die voor dergelijke opgaven staat, moet beschikken over diplomatieke, communicatie en empathische vaardigheden. Het begint met de erkenning dat de transitie de gehele sector betreft, alle schakels raakt en het besef dat alle belanghebbenden inhoudelijk bij het transformatieproces betrokken zouden moeten worden. Die erkenning en het besef is er, zo valt te lezen in diverse publicatie van de coƶperatie. Maar wordt ernaar gehandeld? Een aan omvang groeiend deel van de belanghebbenden vindt van niet.

Lees verder op pagina 3