Gus Meeuwis is trots op die prachtige diep oranje dubbele tulp.
Gus Meeuwis is trots op die prachtige diep oranje dubbele tulp. Foto:

Zanger Guus Meeuwis doopt zijn eigen tulp

Oranje n Guus Meeuwis heeft vrijdag 30 april zijn eigen tulp gedoopt in Keukenhof, een prachtige dubbele oranjekleurige cultivar. De doop vond plaats op het Molenplein, dat een prachtig puur Hollands decor bood met talrijke schitterend bloeiende tulpen en de molen op de achtergrond.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Dat de Brabantse zanger, tekstschrijver en componist een eigen tulp kreeg, is vanwege zijn 25-jarig jubileum. Al jaren weet hij een groot publiek te boeien met hits als ‘Het is een nacht’, ‘Per Spoor’ en ‘Brabant’ en een jaarlijkse reeks uitverkochte concerten ‘Groots met een zachte G’ in het Philips Stadion van ‘zijn’ Eindhovense club PSV.’ Of deze dit jaar vanwege de corona maatregelen opnieuw verzet moeten worden is nog niet bekend. Echter, het dopen van zijn eigen tulp in een schitterend mooi maar helaas gesloten Keukenhof ging door.

Indrukwekkende tulp

Voor de gelegenheid was er een schaal rijkelijk gevuld met de oranje Guus Meeuwis tulpen en op een sokkel gezet. In het bijzijn van Keukenhofdirecteur Bart Siemerink werden de tulpen door Guus bewonderd. Over de kleur van de tulp was Guus vooraf duidelijk geweest. Zijn voorkeur ging uit naar blauw of oranje omdat dit paste bij zijn jubileumtour die in 2020 gepland stond. Blauwe tulpen bestaan niet, dus werd het deze fraaie oranje dubbele tulp waar Guus erg blij mee was: “Dit is een indrukwekkende tulp en ongelofelijk dat er wel twintig jaar over is gedaan om tot dit eindresultaat te komen. Het is een eer dat deze tulp mijn naam krijgt.”

Champagne

Zoals de traditie het voorschrijft werd de nieuwe ‘Guus Meeuwis’ tulp door Guus met champagne gedoopt. Ook moesten het certificaat en bijbehorende documenten worden getekend, welke hem werden aangereikt door Tom Schreuder, commercieel manager Keukenhof. De naam van nieuwe cultivars wordt altijd geregistreerd in het KAVB-register. De tulp ‘Guus Meeuwis’ werd daarin beschreven als een forse dubbele oranje uit de kraam van Maveridge International BV uit Sint Maarten (Noord-Holland).

Natuurlijk kreeg Meeuwis het doopcertificaat en een flinke bos van de naar hem vernoemde tulpen. Op de vraag waar hij zijn tulpen neer ging zetten antwoordde hij stellig: “Op de keukentafel, zodat ik er samen met mijn partner Manon van kan genieten.” Keukenhof mocht in 2021 een beperkt aantal dagen open voor bezoekers als onderdeel van Testen voor Toegang. “We zijn het nationale en internationale uithangbord voor de sierteelt”, gaf Siemerink nog aan. “We laten het bloemenpark nu op andere manieren aan de wereld zien. Via video’s, televisieprogramma’s en ook via deze tulpdoop.”

Winner

Winner Klaas Peter de Geus: "De nieuwe tulp ‘Guus Meeuwis' is voortgekomen uit onder andere de beroemde tulp ‘Monte Carlo'. Deze tulp is geselecteerd in de kas en heeft goede eigenschappen als snijtulp zoals een mooie knoppresentatie en strak blad om er makkelijk bosjes van te maken. Daarnaast is het ook een heel mooie tuin- en parktulp. Hij bloeit middel laat en heeft een lange houdbaarheid. Vanuit zaad bloeide deze tulp voor het eerst in 2015.”

V.l.n.r. Bart Siemerink directeur, Tom Schreuder Linssen commercieel manager en Guus Meeuwis.
Tulp Guus Meeuwis.