Regelmatig monsters nemen is belangrijk.
Regelmatig monsters nemen is belangrijk. Foto:

Delfland gaat lozingen met DNA-techniek te lijf

Delfland n Het slootwater in het Westland en Oostland is nog steeds teveel vervuild. Het Hoogheemraad van Delfland heeft DNA-techniek ingeschakeld om lozingen en lekkages vanuit kassen aan te pakken. Het is de bedoeling met deze techniek het percentage gewasbeschermingsmiddel en meststoffen tot 0 terug te brengen.

Door Frank de Klerk

De DNA techniek is ingezet om sporen van tomaat en paprika in het slootwater te meten. ,,Alle bedrijven zijn aangesloten op het riool en je zou verwachten dat je niet meer zoveel tegenkomt,’’ zegt woordvoerder Thecla den Hoed van Delfland. ,,De vervuiling neemt wel af maar niet meer zo hard. Daarom hebben wij samen met de gemeenten en Glastuinbouw Nederland gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak van de vervuiling. Meer waterbewuste ondernemers betekent dat er minder lozingen zijn.’’


Monsters

Doelstelling van Delfland is gezond en levend water in de sloten. ,,Dat is goed voor de natuur en voor ons allemaal’’, zegt Den Hoed. ,,Daarom voeren wij op verschillende vaste en mobiele plaatsen metingen uit en komen parameters tegen, die wij niet willen hebben. Wij nemen monsters uit de sloot en proberen vervolgens te achterhalen uit welke kas de vervuiling komt.’’

Breed werkende gewasbeschermingsmiddelen maken het moeilijk om een vervuiling naar een bepaalde teelt te herleiden. DNA-techniek biedt daarbij uitkomst. Als Delfland bij een meting het DNA van paprika aantreft, dan hoeft het niet bij kwekers van andere teelten te kijken. Iedere teelt laat zijn eigen DNA achter. Het experiment van Delfland is momenteel beperkt tot paprika en tomaten omdat dit grote teelten zijn. Om de kosten te beheersen zoekt Delfland nog samenwerking met andere waterschappen om de DNA techniek te verbeteren en uit te breiden naar andere teelten.


Puzzel

,,Het voordeel is dat wij straks ook vervuiling vanuit een kas met chrysanten, gerbera’s, komkommers of courgettes kunnen opsporen’’, zegt Den Hoed. ,,Dat is heel handig. Het helpt ons bij het leggen van de puzzel. Het is een veelbelovende techniek waarmee voor 99 procent zekerheid de bron van een lozing kan worden achterhaald.’’

Na de meting neemt Delfland contact op met de betreffende kweker. ,,Afhankelijk van wat wij aantreffen volgt een sanctie’’ zegt Den Hoed. ,,Als een kweker willens en wetens zijn afwater heeft geloosd, wordt handhavend opgetreden en de overtreding gemeld aan het Openbaar Ministerie. Dit bepaalt de hoogte van de boete. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er gewoon iets is kapot gegaan. Als wij er samen met de kweker achter komen dat er iets niet in orde is, krijgt de kweker kans het lek te herstellen. Als wij echter eerder bij een kwekers zijn geweest voor lekkages, kan er sprake zijn van nalatigheid. Dat melden wij ook aan het Openbaar Ministerie.

75-jarigFreesia veredelings jubileum

Het is alweer 75 jaar geleden dat Royal Van Zanten begon met het veredelen van Freesia. Het veredelingsprogramma kende in de loop der jaren veel successen en hoogtepunten. Dit jaar is het nog eens dubbel feest: naast het jubileum '75 jaar Freesia' wint Freesia Vivre™ ook nog eens de Goemans Trophy, die deze week werd uitgereikt bij Van den Bos Flowerbulbs.

De winst onderstreept de dagelijkse passie van Royal Van Zanten voor Freesia. De Goemans Trophy vertegenwoordigt al onze inspanning en de passie waar wij al 75 jaar dagelijks aan werken. De witte dubbelbloemige Freesia ‘Vivre™ is bestemd voor een groot segment en zorgt voor een goede productie. Deze nieuwkomer is gelijkmatig en effectief te telen. Het is een heel stabiel soort voor de toekomst met een hoge consumentenwaarde. De bloem is houdbaar tot wel 14 dagen op de vaas.

Freesia Vivre™ is 3 weken sneller dan gangbare soorten, heeft gelijkmatige en zware takken en zal naar verwachting ook voor warmere gebieden geschikt zijn. Freesia Vivre™ is exclusief verkrijgbaar bij Van den Bos Flowerbulbs, een bedrijf dat continu een belangrijke bijdrage levert aan de vermeerdering en ontwikkeling van Freesia. Deze exclusieve samenwerking met Van den Bos Flowerbulbs zorgt al jaren voor een optimale kruisbestuiving.

De meeste waarden zijn direct af te lezen.