Keukenhofdirecteur Bart Siemerink kan weer een beetje lachen.
Keukenhofdirecteur Bart Siemerink kan weer een beetje lachen. Foto:

Keukenhof toont prachtig kleurenspel

n Buitenkans voor prachtig schouwspel

Test n Keukenhof mocht twee testweekenden beperkt open voor publiek. Voor degenen die een ticket wisten te bemachtigen een buitenkansje, want Keukenhof toont een prachtig kleurenspel.

door Wilma van Velzen

Het is volop lente in Keukenhof. Goudgele narcissen, hyacinten en tulpen in alle kleuren en bomen vol bloesem. En verder alleen maar blije gezichten. Wel heel wat minder publiek, want per testdag mag Keukenhof per testdag slechts 5.000 bezoekers ontvangen.


Eervol idee

“We zijn het eerste grote park dat open mag” zegt Siemerink. “Dat is toch een eervol idee. De bezoekers gedragen zich voorbeeldig en bezoekersaantallen zoals deze in tijdsloten is voor ons routine. Het is alleen bizar dat je de ene dag open bent en de andere dag de deuren weer moet sluiten midden in het seizoen.”

Specialist

Het parkbezoek speelt zich volgens Siemerink in hoofdzaak buiten af. “In de paviljoenen deze keer geen weelderige binnenshows, want deze blijven gesloten. Alleen met het Willem Alexander Paviljoen met zijn tulpencollecties durfden we het wel aan. Wel met een verplicht mondkapje op, maar dit liet zich prima reguleren. Toch hoeven we de mooie producten van deze kwekers niet helemaal te missen. Amaryllis specialist Floralia heeft daarom een aantal grote potten buiten gevuld met Amaryllis. Voor de Zantedeschia’s en Grafinya’s zou dit ook een mogelijkheid kunnen zijn.”

Binnenshows

Met de andere kwekers van producten voor de binnenshows zegt Siemerink te bekijken of er een mogelijkheid is voor een virtuele bloemenshow. “Een mooie binnenshow opbouwen mag nu eenmaal even niet vanwege de regels. Maar een leuke online show waarin de kweker of kwekersgroep het assortiment kan presenteren zou wel mogelijk moeten zijn. De betrokkenheid van iedereen en de wil om te showen is heel groot.”

Uitstapje

Dat voorafgaand aan een Keukenhofbezoek een coronatest moet worden gedaan weegt niet op tegen het uitstapje. De behoefte daaraan is vele malen groter beaamt het merendeel van de bezoekers. Siemerink hoopt daarom dat Keukenhof eind april en begin mei nog meer dagen open mag.

Afbeelding