Lennard van der Weijden, GreenBalanz
Lennard van der Weijden, GreenBalanz Foto: vvbvanbree

Uitkomst staat van te voren vast

n RFH kan geen andere kant op dan die van de audits

D-Day n Bij het naderen van ledenraad Decision Day, 22 april, groeit het aantal leden dat zich in de petitiekwestie mengt. Zij die de petitie steunen met argumenten die nog niet eerder aan de orde zijn gekomen en zij die de petitie niet ondertekenden en het beleid en strategie van RFH onderschrijven en zo snel mogelijk alle onrust achter zich willen laten.

Door Walter Landesbergen

Tot de laatste categorie behoort oud-ledenraadslid Wim Koolhaas, van LKP plants.
Koolhaas stuurde De Bloemenkrant een ingezonden brief omdat "de negatieve beeldvorming en het te kijk zetten van de ledenraad en directie hem zeer veel pijn doet als oud ledenraadslid".
Koolhaas ziet het maandenlange gekissebis als schadelijk voor de toekomst van de Nederlandse sierteeltsector, waarin Floriday en certificering even logische als noodzakelijke ontwikkelingen zijn.
Koolhaas: “Ik maak me hard voor onze gezamenlijke coöperatie, waar we elkaar met respect behandelen, omdat ik weet dat wie de coöperatie steunt, ook zijn eigen zaken dient. De stappen die Royal FloraHolland zet zijn goed voor de gehele sector: van veredelaars tot kwekers, en van vermeerderaars tot handelaren. Als we eensgezind de kansen beetpakken, dan gaan we een schitterende toekomst tegemoet. Daarom mijn oproep aan alle sectorgenoten en vakbroeders: kijk vooruit en pak door.”

Toekomst

Het toekomstargument hanteren de voorstanders van de petitie ook. Bijvoorbeeld Marcel Duijvesteijn van MDK plants. Duijvesteijn oordeelt over de huidige marktplaats als "verre van eerlijk, omdat de kleinere kwekers indirect de kortingen van de grotere kwekers betalen" en waarbij de coöperatieve gedachten allang niet meer gelden. Te duur ook. “Er werken te veel mensen bij Flora Holland die te weinig toevoegen en het hele proces onnodig duur maken. Ik begrijp dat dit een zeer delicaat punt is. Durf dit onder ogen te zien. Reorganiseer! Nogmaals richt je als organisatie op de kernactiviteiten. Stop met participaties, zorg ervoor dat je “lean en mean” wordt. Dit is echt noodzakelijk om efficiënter te worden. Een voorbeeld hiervan is de afdeling van Floraholland in China, dit heeft tot nu toe nog toonbaar weinig en niet merkbare resultaten opgeleverd voor kwekers."
In het verlengde hiervan liggen de opvattingen van oud-regiobestuurder Lennard van der Weijden van GreenBalanz. Van der Weijden vindt het niet meer dan logisch dat RFH de audits toestaat. “Het is een zwaktebod om hier niet mee in te stemmen. Die audits zijn een gezonde gang van zaken en in het belang van de sector. Het kan niet zo zijn dat directie en RVC dit kunnen dwarsbomen. Zelfs mijn bedrijf, waar ik eigenaar van ben, wordt jaarlijks geaudit. Waarom zou dan een coöperatie waar we allemaal lid van zijn dit niet doen?
Audits helpen de ledenraad bovendien hun taken naar behoren uit te oefenen, want het is onmogelijk om zonder hulp van buitenaf gedegen te adviseren."

Audits

Eigenlijk staat de uitkomst van wat er na het bespreken van de petitie gebeurt vast. De audits komen er, ongeacht het advies wat de ledenraad aan directie en RVC gaat uitbrengen. Door haar eigen onhandige handelswijze heeft de directie van RFH de geest uit de fles laten ontsnappen en die laat zich niet meer terugduwen. Door leden te weinig te betrekken, de ledenraad inhoudelijk onvolledig te informeren, door de afwezigheid van de RVC en het ernstig te kort schieten van de communicatie, zie enquête, zullen de kwesties die de petitie aanroert niet meer van tafel gaan.


Tweespalt

Nog onhandiger is de poging van RFH om tweespalt te suggereren. Zelfs commissaris Goossens maakt deze denkfout. Het is niet zo dat er sprake is van voor- en tegenstanders van RFH. Je hoeft niet eens goed te kunnen luisteren of lezen om te beseffen dat alle leden het beste voor hebben met hun coöperatie. De ondertekenaars van de petitie zijn geen rel-wappies, maar hoogst betrokken leden die slechts een ding willen: een florerende coöperatie. De onrust in de sector is toch echt het management van RFH aan te rekenen.


Uitkomst staat vast

Daarom staat de uitkomst van wat te gebeuren staat vast. RFH kan geen kant op; welk scenario er deze week ook uit de bus rolt.
1- Stel de ledenraad adviseert directie en RVC tot het niet laten uitvoeren van de audits, dan zal haar positie in het geding komen.
2- Stel de ledenraad adviseert de directie en RVC wel tot het laten uitvoeren van de audits, maar krijgt nul op het rekest, omdat dergelijk verzoeken niet tot hun mandaat behoren; dan zal het wantrouwen tegen directie en RVC een nieuwe drempel overschrijden.
De directie van RFH kan niet anders dan de audits toelaten. Als zij zo overtuigd is van haar gelijk en als zij alles binnen de regels van wat gesteld is in de statuten uitvoert, dan snoert zij met de audits alle criticasters de mond.

Wim Koolhaas, LKP Plants