Afbeelding
Foto:

Balkonplanten zijn de echte blijmakers

Kleur n Met balkonplanten maak je je balkon (nog) mooier. En je wordt er nog blij van ook, want dat is de verborgen kracht van planten. Met een mooie mix van vaste planten kun je tot ver in de nazomer genieten van je eigen blije balkon vol bloemen.

Sterke balkonplanten

Op een balkon tuinier je vanzelfsprekend in potten en bakken. Gelukkig zijn er volop vaste planten die het daarin goed naar hun zin hebben. Heb je te maken met felle zon en veel wind, kies dan voor mediterrane vaste planten, zoals lavendel (Lavandula) en rozemarijn (Rosmarinus). Ook hemelsleutel (Sedum) en muurbloem (Erysimum) zijn echte krachtpatsers.

De hoogte in

Verticaal tuinieren is de oplossing voor het kunnen genieten van groen op balkons, omdat je de hoogte in gaat. De reling is ideaal om planten langs te laten groeien. Ook de tussen- en achterwanden kun je laten begroeien. Maak de constructie voor een verticale tuin met bijvoorbeeld pallets, bakken, goten of teeltzakken. Je kunt ook een living wall met kant-en-klaar-systemen maken.

Makkelijke moestuin op je balkon

Zelfs moestuinieren is mogelijk op een balkon, bijvoorbeeld in een vierkantemeterbak of een verzameling potten. Met vaste eetbare balkonplanten is moestuinieren een makkie, kies bijvoorbeeld voor munt (Mentha) en tijm (Thymus). Dat zijn ook nog eens mooie planten die prachtig bloeien.
Kijk voor nog meer balkonideeën en inspiratie op
www.perennialpower.nl.


Nieuwe tegenvaller voor Floriade

Brief n “Pissig’, liet wethouder Jan Hoek (GroenLinks) van Almere zich ontvallen, het gevoel van B&W omschrijvend in de vergadering van half april van de fractievoorzitters in de gemeenteraad.

Het college voelde zich overvallen door een brief van de BV die de Floriade 2022 organiseert en waarvan de gemeente enig aandeelhouder is.

Er moet weer geld bij, was de boodschap. Namelijk voor tijdelijke faciliteiten, zoals kassahokjes, paviljoens, parkeerplaatsen en toiletten. Daarvoor was zeven miljoen gereserveerd, maar het wordt ruim drie keer zoveel: € 22 miljoen. Of de gemeente dat maar wil overmaken. De directie van de BV maakte daarmee bij coalitie noch oppositie vrienden.


Schorsingen

Oorspronkelijk zou het evenement tien miljoen kosten, maar dat werd in de loop der jaren zes keer zoveel. Op 13 april werd driemaal geschorst, waarvan één keer om de aanwezige raadsleden de geheime stukken te laten lezen die bij de brief van het organiserende bedrijf horen.


Twee dagen later moest de gemeenteraad op voorstel van B&W bepalen wat wel en niet geheim moet blijven. Daartoe horen in elk geval ramingen van kosten voor externe bedrijven, die natuurlijk de onderhandelingen onder druk zouden zetten als die openbaar werden. “Maar het is niet de bedoeling van de gemeente meer geheimen te hebben dan strikt noodzakelijk”, zei Hoek, die met het betalingsverzoek ‘zo dicht mogelijk naar nul’ wil.


Oppostie

Eerder al besloot de raad, met enkele oppositiepartijen tegen, niet de stekker uit de Floriade te trekken. "Het is onze ambitie een succesvolle Floriade te houden”, zei Hoek. De PVV omschreef zich als de minst verbaasde fractie, omdat die altijd lijken in de kast verwachtte.


"Het gaat dik over de honderd miljoen kosten en dat moeten onze inwoners ophoesten”, zei PVV-er Toon van Dijk. "Toen de meerderheid van de raad besloot door te gaan, deed zij dat op basis van incorrecte informatie.”


Het zat Hoek dwars dat de nieuwe budgetoverschrijding al begin januari bekend was bij de directie van de BV en zowel RvC als gemeente pas eind maart daarover werden geïnformeerd.

Afbeelding